Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Viorel Cataramă, candidat la prezidențiale: 'În România, toate partidele susțin globalizarea. Eu susțin statul națiune'

arhiva personala
Viorel Catarama

Viorel Cataramă a declarat, într-un interviu acordat MAS, că partidele din România susțin globalizarea, inclusiv președintele Klaus Iohannis. Prezidențiabilul Dreptei Liberale a precizat că el susține statul națiune, care încurajează producția internă, exporturile și dezvoltarea sectorului privat, anunță MEDIAFAX.

Viorel Cataramă a precizat că globalizarea înseamnă dependența tot mai mare a unei țării de importuri și de împrumuturi externe, blocarea exporturilor și reducerea ponderii sectorului privat în economie. Astfel, ca o consecință a globalizării, și România va fi tot mai dependentă de o serie de hotărâri luate în afara granițelor, deoarece va crește gradul de îndatorare al țării și va fi dependentă în mai mare măsură de produse realizate în alte state.

Prezidențiabilul Dreptei Liberale a mai spus că trebuie luate niște măsuri foarte clare în ceea ce privește securitatea națională și acest lucru poate fi realizat prin îmbunătățirea nivelului de trai, sporirea siguranței cetățenilor, lupta la adresa corupției sau a crimei organizate, reformarea învățământului și a sănătății, precum și relațiile României cu țările venice din flancul Nord-Estic.

Citește și: Dan Barna, făcut praf de Diaspora: ‘Mânca și nu se mai oprea. Cum să vorbim, să-l oprim din mâncat?’

În opinia lui Viorel Cataramă ar trebui anulate „privilegiile aristocrației bugetare”, el propunând în acest sens disponibilzarea a 500.000 de oameni care lucrează la stat și oferirea locurilor de muncă în sectorul privat.

Redăm integral interviul acordat de Viorel Cataramă, candidatul la prezidențiale al Dreptei Liberale, pentru Monitorul Apărării și Securității:

Reporter: Pentru că sunteți un candidat la prezidențiale, ce instituții considerați că ar trebui consolidate în următorii 5 ani pentru a întări securitatea și apărarea la nivel național?

Viorel Cataramă: Cred că ar trebuie să pornim discuția noastră de la bătălia teribilă care se dă pe plan mondial între adepții globalizării și adepții statului națiune. Este o bătălie teribilă al cărei final încă nu îl cunoaștem, dar care are implicații directe asupra strategiei de securitate națională a unei țări, inclusiv a României. Astăzi toate forțele politice existente în Parlamentul României susțin globalizarea. Globalizarea înseamnă dependența țării din ce în ce mai accentuată de importuri și de împrumuturi externe, blocarea exporturilor și reducerea ponderii sectorului privat în economie. Asta este globalizarea. Iar consecințele globalizării sunt că România va fi din ce în ce mai mult dependentă de decizii luate în afara granițelor, întrucât va avea un grad foarte mare de îndatorare și va fi dependentă într-o mare măsură de produse realizate în alte țări.

Aceasta este realitatea României de astăzi. Eu sunt un candidat la Președinția României, singurul care a adoptat în mod clar doctrina statului națiune, care înseamnă încurajarea exporturilor, dezvoltarea și respectarea sectorului privat, descurajarea importurilor și renunțarea pe cât posibil la împrumuturile externe, mai ales, în așa fel încât economia românească să se dezvolte, să aibă piață de desfacere atât în exterior, cât și în interior și să plătească în mod corespounzător taxe și impozite la bugetul statului. În acest fel putând crește cu adevărat salariile în sectorul privat, concomitent cu eliminarea privilegiilor aristrocrației bugetare. Acesta este un prim aspect pe care vreau să îl ridic.

Al doilea aspect este că România, ca urmare a susținerii globalizării, are în acest moment câteva probleme majore care afectează toți cetățenii României. Dobânzile la creditele bancare în România sunt cu câteva procente mai mari decât în Europa, întrucât în România se permite și se susține existența cartelurile bancare care realizează niște venituri incorecte, prin practicarea unor dobânzi foarte mari. Al doilea lucru sunt prețurile la combustibil, benzină, motorină, gaze naturale și energie electrică. Ele sunt mult mai mari decât media europeană, întrucât România, ca urmare a globalizării, acceptă monopolurile în aceste domenii de activitate. Prin urmare, eu ca adept al statului națiune susțin că trebuie sparte și destructurate cartelurile bancare, ca să avem dobânzi la media europeană. Trebuie sparte și destructurate monopolurile ca să avem prețuri corecte la gaz metan, la energie electrică, la benzină și la motorină.

Citește și: Descindere în forță la Otopeni, după ce Klaus Iohannis a fost văzut urcând într-un avion privat

În acest context, cred că problema de strategie și securitate națională se pune într-un alt context și anume în CSAT trebuie adoptate niște măsuri și direcții foarte clare, niște capitole extrem de clare privind securitatea națională. Primul capitol trebuie să fie nivelul de trai care înseamnă pensii, salarii, prețuri, nivel al prețurilor. Al doilea lucru este securitatea cetățeanului care înseamnă lupta împotriva corupției și lupta împotriva crimei organizate. Al treilea domeniu trebuie să fie învățământul, care astăzi în România este la pământ după 30 de ani de socialism. Al patrulea capitol trebuie să fie sănătatea, care la fel, după 30 de ani de socialism este la pământ. Al cincilea capitol trebuie să fie Diaspora și al șaselea capitol trebuie să fie relațiile României cu vecinii din flancul Nord-Estic și mă gândesc în primul rând la apărarea națională.

Când vorbesc de apărare națională, trebuie să discutăm de câteva capitole foarte clare și anume câți oameni trebuie să aibă Armata română, ce dotare trebuie să aibă Armata română și unde trebuie să fie amplasată pe teritoriul României Armata română. Care este modalitatea de consolidare a relațiilor privind apărarea cu partenerii din UE și din NATO, având în vedere că în interiorul NATO au început să apară anumite fricțiuni. Vezi poziția Turciei și conflictul oarecum latent, dar nu știm cum va evolua cu SUA. Nu putem să ignorăm și răcirea relațiilor, într-o oarecare măsură, între SUA și Germania și Franța, pe de altă parte.

Prin urmare, eu vin aici și arunc în spațiul public o dezbatere care trebuie să pornească de la o realitate incontestabilă și anume noi suntem parte a bătăliei pentru statul națiune sau suntem parte a bătăliei pentru globalizare? Astăzi, România, în toate partidele parlamentare și începând cu președintele, susține globalizarea fără rezerve. Am explicat care sunt consecințele. Eu susțin statul națiune. Cred totuși că această bătălie pentru statul națiune dusă de Partidul Republicat și Donald Trump, de Partidul Conservator în Marea Britanie și premierul Boris Johnson este teribilă, dar nu este terminată. Sper din tot sufletul ca adepții statului națiune să câștige. Asta este o speranță. Dar cred că România, din punct de vedere al securității, trebuie să fie pregătită pentru ambele scenarii și să avem un plan și un scenariu pentru fiecare dintre cele două variante.

Vreau să aduc în dezbatere un subiect. Când Karl Marx a ieșit pe piață cu principiile socialismului ele au părut foarte atrăgătoare pentru o categorie mare de oameni. Aceleași principii atrăgătoare au generat comunismul, o catastrofă inimaginabilă pentru multe țări din lume. Astăzi ideea globalizării, pornită de la Ronald Reagan și Margaret Thatcher, și anume liberalizarea circulației mărfurilor, a forței de muncă a piețelor financiare se transformă pe zi ce trece într-o catastrofă, globalizarea excesivă însemnând de fapt în final, când nu mai avem ce face că o țară este dependentă de importuri, de împrumuturi și că deciziile se iau în mare parte pentru țara respectivă se iau în afara granițelor țării. Sper ca România să iasă câștigătoare din acest război.

Citește și: Cutremur pe scena politică! Decizia care răstoarnă condamnarea lui Liviu Dragnea

Reporter: Ce măsuri ați luat dumneavoastră ca președinte pentru a consolida securitatea națională?

Viorel Cataramă: După cum v-am spus, programul cu care candidez este bazat pe ideea de stat națiune, bazat pe sectorul privat, exporturi, pe reducerea importurilor și pe creșterea producției interne, atât industriale, cât și agricole, și oferirea de piețe de desfacere pentru cei care produc în România. În același timp, ca să pot să fac acest lucru, trebuie să reduc și să anulez privilegiile aristocrației bugetare, adică a celor care lucrează la stat și care astăzi câștigă de trei-patru ori mai mult decât în sectorul privat, a celor care au avantaje nemeritate, dar nu muncesc pentru aceste avantaje.

Din acest punct de vedere, reducerea cu 500.000 de oameni a celor care astăzi lucrează la stat, îndrumarea și oferirea de locuri de muncă în sectorul privat, unde câștigi dacă muncești, nu câștigi dacă nu muncești, va duce la creșterea activității economice. Voi merge cu sprijinirea celor care nu mai pot munci. Pensia minimă 1.000 de lei - sunt două milioane de oameni astăzi în România care au muncit 15-20 de ani și care nu primesc aproape nimic, în condițiile în care unii muncesc astăzi la stat, nu fac nimic și câștigă enorm.

Reformarea învățământului și a sănătății din temelii și evident adoptarea acestui program clar și precis privind strategia de relaționare cu vecinii din flancul Nord-Estic. Astea sunt principalele elemente pe care CSAT trebuie să le adopte și trebuie să le urmărească prin toate mijloacele, inclusiv prin organizarea unui referendum, să le implementeze în România.

Reporter: Credeți că instabilitatea politică este un semn de slăbiciune a securității naționale?

Viorel Cataramă: Nici vorbă pentru că noi discutăm de instabilitate politică în condiții, dacă vreți, democratice. Până la urmă sunt o mulțime de țări care au alegeri anticipate, care au moțiuni de cenzură, care schimbă guverne. Nu. Noi nu avem nicio problemă din acest punct de vederem, întrucât toate partidele parlamentare sunt socialiste, toate partidele parlamentare susțin globalizarea. Din acest punct de vedere, stăm foarte liniștiți. Nu, nu există instabilitate politică decât la nivel de bârfă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.