Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Vladimir Putin a decretat, în celebra conferință de presă de sfârșit de an: 'Nimeni nu trebuie să se atingă de Lenin'

lenin

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut joi că trupul neînsufleţit al revoluţionarului bolşevic, conservat într-un mauzoleu în Piaţa Roşie la Moscova, nu trebuie mutat, informează AFP potrivit Agerpres.

"În opinia mea, nu trebuie să ne atingem de el. Cel puţin atâta vreme cât viaţa şi destinul multor oameni vor rămâne legate de el (...) şi legate de reuşitele trecutului, ale anilor sovietici", a afirmat Vladimir Putin, întrebat în legătură cu acest subiect în timpul conferinţei sale anuale de presă.

Problema Mauzoleului lui Lenin, inaugurat după moartea lui în 1924, este foarte controversată în Rusia, unde Partidul Comunist este prima formaţiune a opoziţiei în parlament. Potrivit unui sondaj al centrului VŢIOM din 2017, mai mult de 60% dintre ruşi cred că trupul neînsufleţit al primului lider sovietic trebuie mutat şi înhumat.

Citește și: SURSE - PLANURILE lui Ciolacu pentru Congresul PSD

Joi, Vladimir Putin a criticat însă politica lui Lenin de după revoluţia din 1917, estimând că "el nu era un om de stat, ci un revoluţionar".

În timp ce guvernul ţarist era "foarte centralizat şi unit", potrivit lui Putin, Lenin a propus "o confederaţie cu dreptul de a ieşi din ea", unde diferite popoare ale ţării erau "atribuite" unor teritorii.

"Însă repartizarea acestor teritorii nu corespundea întotdeauna locurilor de viaţă tradiţionale ale acestor popoare", a afirmat Putin, precizând că această politică a creat "peste 2.000 de puncte problematice" ce persistă astăzi "în toată fosta Uniune Sovietică şi în Rusia".

De asemenea, Vladimir Putin şi-a exprimat regretul că în timpul Uniunii Sovietice viitorul ţării era legat doar de Partidul Comunist.

"Partidul a început să se scufunde şi ţara a căzut împreună cu el (...). Aceasta a fost o eroare fundamentală în construcţia statului", a afirmat Putin, făcând referinţă la destrămarea Uniunii Sovietice, la sfârşitul anilor 1980.

Cu toate acestea, liderul de la Kremlin a criticat şi votarea de către Parlamentul European, în septembrie, a unei rezoluţii asupra "memoriei europene", ce pune pe picior de egalitate comunismul şi nazismul. "Poţi arunca anatema asupra stalinismului (...), însă a pune Uniunea Sovietică şi Germania fascistă pe acelaşi plan?", s-a întrebat retoric Putin, criticând o rezoluţie "total incorectă".

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.