Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Vladimir Putin îi șochează pe occidentali: Nu ordonă atacul, ci le cere ucrainenilor să negocieze cu separatiștii

Nezavisimaia Gazeta
Putin Soigu

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut, vineri, Administraţiei de la Kiev să iniţieze urgent negocieri cu liderii regiunilor separatiste Lugansk şi Doneţk, în contextul în care situaţia pare să se agraveze.

"Tot ce trebuie să facă liderii de la Kiev este să negocieze cu reprezentanţii din Donbas şi să accepte măsuri politice, militare, economice şi umanitare pentru încetarea conflictului", a declarat Vladimir Putin, în conferinţa de presă organizată împreună cu preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, scrie mediafax.ro.

Citește și: Răsturnare de situație: Ucraina spune că Rusia nu o va ataca, deși SUA dau ca sigură invazia pe 20 februarie

"Situaţia în sud-estul Ucrainei pare să se agraveze", a afirmat Vladimir Putin, acuzând Kievul de încălcarea în mod "masiv" şi "sistematic" a drepturilor etnicilor ruşi.

Confruntările militare între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi s-au intensificat în ultimele 48 de ore, prin încălcarea armistiţiului din regiunile Lugansk şi Doneţk.

Kremlinul a anunţat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, consideră că proiectul Dumei de Stat privind recunoaşterea independenţei regiunilor ucrainene Lugansk şi Doneţk nu este în conformitate cu Acordul de la Minsk. Marţi, în conferinţa de presă organizată împreună cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, Vladimir Putin a pledat pentru soluţionarea conflictului separatist din estul Ucrainei "pe baza oportunităţilor oferite de Acordul de la Minsk".

Citește și: Breaking: Rusia anunță că vrea că continue negocierile cu SUA

"În general, drepturile omului sunt încălcate sistematic în Ucraina, discriminarea populaţiei de limbă rusă este stabilită la nivel legislativ", pretinde Putin.

La rândul sau, Lukaşenko a avertizat că, pentru prima oară după decenii, regiunea "se află în pragul unui conflict real", lucru pentru care a învinuit Occidentul.

Citește și: VIDEO Vladimir Putin avertizează România: 'Cerem revenirea la capabilităţile militare NATO şi la infrastructura militară din Europa din anul 1997'

"După cum vedeţi, acest lucru nu mai depinde nici măcar de vecinii noştri, nici măcar de Ucraina. Este clar pentru dumneavoastră de cine depinde escaladarea tensiunilor de-a lungul graniţelor noastre. Pentru prima dată în ultimele decenii ne aflăm în pragul unui conflict care s-ar putea extinde pe întreg continentul", a avertizat el.

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei au anunţat vineri evacuarea civililor în Rusia, acuzând Kievul de pregătirea unei invazii după o reizbucnire a violenţelor, pentru care părţile se acuză reciproc.

Citește și: Alertă maximă în Donețk: locuitorii sunt evacuați în Rusia

Potrivit acestora, armata ucraineană pregăteşte o ofensivă pentru invadarea celor două "republici" autoproclamate, Doneţk şi Lugansk.

Americanii şi britanicii au acuzat în schimb Moscova că vrea să creeze un pretext în teritoriile controlate de separatişti pentru a invada Ucraina. Circa 150.000 de soldaţi ruşi au fost desfăşuraţi la frontiera ucraineană, notează AFP.

Citește și: În urma conflictului cu Rusia, începând din 2014, Ucraina a pierdut circa 280 de miliarde de dolari

În ultimele 48 de ore, o recrudescenţă a violenţelor are loc pe linia frontului din Donbas, ucrainenii şi separatiştii acuzându-se reciproc de tiruri cu arme grele asupra adversarului şi de luarea ca ţintă a civililor.

În cadrul unei conferinţe de presă la Moscova, Putin a mai spus că Rusia este pregătită să meargă pe calea negocierilor cu NATO cu privire la cererile sale de securitate, dar că Alianţa condusă de SUA şi Washingtonul nu sunt încă dispuse să se angajeze asupra preocupărilor-cheie ale Moscovei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.