Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Volodimir Zelenski iese la atac împotriva Occidentului, pe care îl acuză că minte: Cuvintele se transformă în fapte. Este ceea ce face diferenţa

Captura Youtube
zelenski grammy

Volodimir Zelenski a mulţumit vineri Londrei pentru rolul său crucial în susţinerea occidentală a Ucrainei, cu prilejul unei vizite la Kiev a ministrului britanic al apărării, Ben Wallce, relatează AFP.

"Cuvintele se transformă în fapte. Este ceea ce face diferenţa între relaţiile Ucrainei cu Marea Britanie şi cele ale Ucrainei cu alte ţări", a declarat preşedintele ucrainean, în ceea ce a părut să fie o înţepătură la adresa altor ţări europene, chiar dacă nu a numit niciuna, comentează France Presse.

"Arme, finanţe, sancţiuni: în aceste trei dosare, Marea Britanie îşi arată leadership-ul", a adăugat Zelenski, conform unei înregistrări video postate pe contul său de Telegram.

În contextul în care ucrainenii le cer occidentalilor arme grele pentru a rezista la o puternică ofensivă rusească în Donbas - şi în special în oraşul-cheie Severodoneţk -, Ben Wallace a salutat "efortul extraordinar" al preşedintelui şi al poporului ucrainean pentru a rezista în faţa invaziei ruse.

Această vizită de lucru de două zile are scopul de a afla de la cei implicaţi "cum evoluează nevoile operaţionale ale forţelor armate ucrainene, în contextul în care natura conflictului continuă să se schimbe", a precizat Ministerul britanic al Apărării într-un comunicat.

"Asta va permite asigurarea faptului că susţinerea britanică evoluează în funcţie de aceste nevoi şi este adaptată situaţiei din teren", a adăugat ministerul.

Ben Wallace a mai discutat cu Volodimir Zelenski şi ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, "despre echipamentele şi formările pe care Regatul Unit le furnizează în prezent şi ce susţinere suplimentară ar putea fi oferită pentru a ajuta forţele ucrainene să-şi apere ţara", potrivit sursei citate.

După Washington, Londra a anunţat livrarea de sisteme de lansatoare de rachete multiple - cu o rază de acţiune de circa 80 km, uşor mai mare decât a sistemelor ruseşti -, dar nu se ştie când vor putea ucrainenii să înceapă să le utilizeze.

Această vizită survine la o zi după anunţul condamnării la moarte de către separatiştii proruşi din Ucraina a doi britanici angajaţi de forţele ucrainene.

Britanicii Aiden Aslin şi Shaun Pinner, dar şi marocanul Brahim Saadoun, luaţi prizonieri în Ucraina în timp ce luptau alături de ucraineni, au fost condamnaţi la moarte joi de justiţia autorităţilor separatiste din Doneţk.

Premierul britanic, Boris Johnson, este "consternat" de această condamnare, a anunţat vineri Downing Street, afirmând că lucrează cu Kievul pentru eliberarea lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.