Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Vulcanul Fuego din Guatemala a erupt: peste 1.000 de oameni au fost evacuaţi

vulcan fuego

Peste o mie de persoane au fost evacuate joi în Guatemala după intrarea în erupţie a vulcanului Fuego, situat în apropiere de capitala ţării şi considerat totodată cel mai activ din întreaga Americă Centrală, potrivit autorităţilor locale, informează AFP.

Erupţia a început joi dimineaţă şi a generat "nori de foc" - amestecuri de gaze, vapori de apă şi resturi de roci la temperaturi foarte ridicate, care coboară pantele vulcanului cu o viteză foarte mare -, stârnind temeri legate de siguranţa populaţiei din zonă, potrivit Agerpres.

În total, 1.054 de persoane din cinci sate învecinate au fost evacuate, a declarat într-o conferinţă de presă directorul Agenţiei naţionale de coordonare pentru reducerea dezastrelor naturale (CONRED), Oscar Cossio.

Potrivit CONRED, aproximativ 130.000 de persoane trăiesc sub ameninţarea vulcanului Vuego, un colos ce atinge altitudinea de 3.763 de metri şi care se află la o distanţă de doar 35 de kilometri de capitala Guatemalei.

Directorul general al Institutului de vulcanologie din Guatemala, Edwin Rojas, a anunţat totuşi joi seară "o diminuare a activităţii vulcanului".

Potrivit CONRED, coloana de emisii eruptive, compuse din gaze şi cenuşă vulcanică, s-a ridicat până la 6.000 de metri deasupra nivelului mării.

În timpul celei mai recente erupţii a vulcanului Fuego, care s-a produs în decembrie 2022, Aeroportul Internaţional din Guatemala a trebuit să fie închis, precum şi o şosea foarte frecventată ce face legătura între oraşul turistic Antigua Guatemala şi sudul ţării.

Poliţiştii locali au interzis joi după-amiază circulaţia pe acea arteră rutieră.

Pe 3 iunie 2018, un "nor de foc" generat de acelaşi vulcan a acoperit satul San Miguel Los Lotes, făcând 215 de morţi şi la fel de mulţi dispăruţi.

În Guatemala, alţi doi vulcani sunt în activitate: cei din Santiaguito (în vestul ţării) şi Pacaya (în sudul ţării).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.