Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Vulcanul Rincon de la Vieja a erupt

bbc.com
vulcan lascar

Vulcanul Rincon de la Vieja a erupt într-o manieră explozivă vineri în Costa Rica, însă fără să afecteze populaţia şi infrastructurile, au anunţat autorităţile locale, citate de AFP.

Erupţia acestui vulcan din provincia Guanacaste, situat în nord-vestul ţării şi care atinge altitudinea de 1.895 de metri, "a ajuns la aproximativ 2.500 de metri deasupra piscului, proiectând în atmosferă în principal materii fierbinţi în afara craterului, ce au fost transportate de râuri pe versantul nordic al vulcanului", a precizat geologul Blas Sanchez într-o înregistrare video difuzată pentru presă de Comisia naţională pentru situaţii de urgenţă (CNE), scrie agerpres.ro.

"Acest vulcan a înregistrat de-a lungul întregii săptămâni erupţii, însă ele nu au fost la fel de importante precum aceasta, care a ejectat materii în râuri, un fapt ce îi conferă un grad ridicat de activitate", a adăugat Blas Sanchez.

Geologul de la CNE a subliniat că tipul erupţiei de vineri "lasă să se înţeleagă că va urma o creştere a activităţii vulcanice".

Vulcanul este clasat în prezent sub incidenţa unui nivel 2 de alertă pe o scală de periculozitate ce conţine 4 trepte, ceea ce semnifică "o seismicitate importantă", cu mici erupţii însoţite "de o emisie importantă de gaze acide", potrivit Observatorului vulcanologic şi seismologic din Costa Rica (Ovsicori).

Pentru moment, autorităţile costaricane le-au cerut rezidenţilor din localităţile aflate pe versantul nordic al vulcanului să nu se apropie de râurile şi pârâurile din zonă din cauza unei posibile contaminări a acestora cu materiile ejectate în timpul erupţiei de vineri.

 

Deocamdată nu au fost semnalate persoane rănite şi nici pagube la nivelul infrastructurilor locale, a precizat CNE.

 

În Costa Rica se află 120 de vulcani, însă doar cinci dintre ei sunt încă activi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.