Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vieţile anterioare ale electoratului

vot

Adevarul:

În Bucureşti,  în sondajele care măsoară figurile publice au fost introduse numele actualilor primari, unii suspendaţi din funcţie, majoritatea în libertatea controlului judiciar. Dacă, în iunie anul acesta (e adevărat, pică tot în Duminica Orbului din naştere, precum în 20 mai 1990, când FSN şi Ion Iliescu primeau acel scor care nu se potrivea nicicum cu Revoluţia din Decembrie 1989, unde se striga „Jos comunismul”) ar candida Sorin Oprescu, Andrei Chiliman, Marean Vanghelie, Popescu zis Piedone, ar fi victorioşi. Nu se încadrează niciunul în criteriile de integritate, ba din contră, ar intra în galeria celor care ar trebui să traverseze trotuarul pe cealaltă parte când se întâlnesc cu cetăţeanul cocoşat de mandatele lor. Dar nu, sondajele spun altceva: că oamenii doresc altă clasă politică, figuri noi, cum spuneam mai sus, ca să nu mă repet, dar ar vota tot Oprescu, Vanghelie, Chiliman, Piedone. E doar pentru Bucureşti fenomenul? Nicidecum. La Braşov, tot Scripcaru e cel mai bun în sondaje, la Târgu Mureş, Dorin Florea, la Bacău, nici Stavarache nu se clatină din frunte, la Slatina, Darius Vâlcov, cel cu seiful în cimitir. Şi sunt convinsă că oricare dintre cei trimişi în judecată pentru fapte de corupţie îşi pot recâştiga mandatele fără eforturi electorale prea mari.
Să fie memoria colectivă atât de capricioasă? Să fie o diferenţă atât de mare între ce spunem şi ce facem, inclusiv la nivelul alegătorului, nu doar în sânul politicienilor?
La fel de bine, constat că Traian Băsescu face raiting, e catalizatorul luptei pentru drepturile şi libertăţile omului, e stegarul bătăliei împotriva abuzurilor băieţilor din Servicii de a asculta oricum, oriunde, oricând pe oricine, că descoperă indentitatea de procuror comunist a doamnei Macovei şi cere disperat pentru binele ţării să se modifice legile care dau atâta putere sistemului. Iar argumentul de a-l lua în serios e că „le spune, dom’le, bine, nu mai avem lideri, nu mai avem conducători”. Sigur, toată lumea ştie, lumea care cere – din nou, pe bună dreptate – o clasă politică nouă, „altfel”, că Traian Băsescu a fost liderul şi conducătorul acestei ţări 10 ani şi nimic din ce spune acum că este greşit nu i-a fost străin, ba cred că a participat cu indicaţii şi propuneri, inclusiv de numire şi susţinere a doamnei procuror Macovei, inclusiv ca acest „sistem ticăloşit", pe seama căruia face rating, să îşi creeze tot contextul „neconstituţional”.
Ratingul de mai sus confirmă trist că, dacă ai vorbele la tine, faptele nu mai contează.
O să mă lămuresc despre aceste tendinţe care arată natura duală a omului poate într-o viaţă viitoare. Şi atunci voi putea spune că mi s-a îndeplinit dorinţa din viaţa anterioară. Pentru că mă număr printre cei care au înţeles la ce s-a referit actualul preşedinte. Viaţa anterioară era cea de dinainte de a deveni Preşedinte, adică cea până in noiembrie 2014, ca să fie mai limpede pentru toţi revoltaţii dezamăgiţi. Sunt sigură că în viaţa aceea a avut mai multe dorinţe şi unele se vor potrivi cu ale votanţilor, doar că trebuie ceva răbdare. Sloganul a fost „pas cu pas”, drept urmare fiecare dorinţă e luată pe rând.

Digi24:

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a precizat, marţi, că, prin noile atribuţii ale Serviciului Român de Informații (SRI) după OUG privind interceptările, instituţia nu a primit competenţe sporite pe siguranţă naţională, ci s-a „spus lucrurilor pe nume" cu privire la activitatea SRI.

„Mai degrabă aş spune că s-au spus lucrurilor pe nume. Sigur că sunt anumite activităţi specifice pe care ei le fac. Nu poţi să pui la pisică clopoţei şi s-o trimiţi să prindă şoareci şi nu cred că asta se doreşte", a explicat preşedintele CCR la un post de televiziune.
Augustin Zegrean a adăugat că este posibil ca legea SRI să aibă nevoie de modificări, având în vedere că a fost iniţiată în 1992, iar de atunci lucrurile s-au schimbat, inclusiv din punct de vedere tehnic.
Președintele CCR a declarat că, din perspectiva siguranţei naţionale, activitatea SRI nu este afectată, însă nu a dorit să se pronunţe asupra competenţelor Seriviciului privind corupţia.
De asemenea, Augustin Zegrean a afirmat însă că oamenii acuzaţi de corupţie nu vor scăpa de Justiţie în urma deciziei Curţii, pentru că dosarele DNA nu se bazează doar pe interceptări.
Preşedintele CCR a mai spus că va depinde de fiecare judecător în parte dacă va accepta probele instrumentate prin SRI în dosarele aflate pe rol în acest moment.
Augustin Zegrean a dat explicaţii şi cu privire la decizia CCR pe interceptări, afirmând că nu este rolul Curţii să indice şi soluţiile legislative, acesta fiind atributul Parlamentului şi al Guvernului.

Ziarul Financiar:

Creditori de talia Commerzbank şi PIMCO se pregătesc pentru o lungă batălie în instanţele de judecată cu o mică provincie austriacă pentru datoriile neplătite de o bancă locală.
Lupta ar putea împinge mica provincie în faliment, situaţie care  readuce în atenţie eficienţa incipientei uniuni bancare europene şi excesele băncilor.
Austria este una dintre cele mai mari surse de investiţii străine pentru România şi controlează o parte însemnată din sectorul bancar românesc.
Provincia Carinthia a mai făcut un pas spre insolvenţă după ce majoritatea creditorilor fostei bănci Hypo Alpe Adria au respins oferta făcută de Heta, instituţie de tipul „bad bank“ care a preluat pa­sivele băncii, de răscumpărare a datoriilor la un discount de 75%, scrie Handelsblatt.
Oferta a expirat vineri, o veste proastă pentru administraţia provinciei Carinthia, care a garantat obligaţiuni ale Hype Alpe Adria de aproape 11 miliarde de euro şi nu poate plăti în întregime aceste datorii. Carinthia are un buget anual de doar 2 miliarde de euro. Ministerul central de finanţe a exclus o ofertă mai bună pentru creditori.
Guvernul federal poate sprijini provincia, dar nu este obligat s-o facă şi probabil n-o va face, lăsând Carinthia să falimenteze, a spus Bernhard Felderer, preşedintele think tank-ului Consiliul Fiscal. El crede că defaultul nu va cauza probleme pe termen lung.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.