Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vietnam: Omagiu pentru John McCain, care a ajutat la 'vindecarea rănilor războiului'

Salon
John McCain

Senatorul american John McCain a fost 'un simbol la generaţiei sale' şi a ajutat la 'vindecarea rănilor războiului' prin impulsionarea normalizării relaţiilor cu Vietnam, a afirmat ministrul de externe de la Hanoi, într-un mesaj de condoleanţe la moartea uneia din cele mai marcante personalităţi ale politicii din SUA, transmite luni Reuters, potrivit Agerpres.

John McCain, fost prizonier de război în Vietnam, candidat republican la prezidenţialele din 2008 şi un critic marcant al actualului şef de la Casa Albă, Donald Trump, a încetat din viaţă sâmbătă, la 81 de ani. 

'Atât pentru guvernul Vietnamului, cât şi pentru poporul său, senatorul McCain a fost un simbol al generaţiei sale de senatori şi al veteranilor din războiul din Vietnam', a notat luni ministrul de externe Pham Binh Minh în cartea de condoleanţe deschisă la ambasada Statelor Unite la Hanoi. 

'El a fost acela care luat iniţativa pentru vindecarea semnificativă a rănilor războiului, normalizarea relaţiilor şi promovarea parteneriatului cuprinzător dintre Vietnam şi SUA', a adăugat şeful diplomaţiei vietnameze.

Citește și: Papa Francisc nu răspunde afirmaţiilor unui fost diplomat al Vaticanului, care susţine că suveranul pontif ar trebui să-şi dea demisia

Senatorul McCain a fost unul dintre cei mai vocali susţinători la Washington ai normalizării relaţiilor cu Vietnamul comunist, fost inamic al Statelor Unite. 

Relaţia sa cu această ţară a început odată cu participarea ca pilot militar în Războiul din Vietnam şi doborârea avionului său în timpul unei misiuni de bombardament deasupra oraşului Hanoi în 1967. 

McCain şi-a fracturat atunci ambele braţe şi un picior, fiind bătut şi înjunghiat după ce a fost scos din apele unui lac din Hanoi. A petrecut 5 ani ca prizonier de război suferind torturi, interogatorii şi condiţii îngrozitoare de detenţie în închisoarea Hoa Lo, 'Hanoi Hilton', aşa cum era cunoscut printre prizonierii americani. 

O fotografie devenită celebră l-a arătat pe John McCain, rănit, în timp ce era scos din lacul în care se aruncase cu paraşuta după doborârea avionului.

Citește și: ONU a cerut ca şeful armatei birmane şi alţi cinci înalţi gradaţi să fie aduși în fața justiției pentru 'genocid, crime împotriva umanității și crime de război'

Un monument ridicat pe malul lacului unde a fost capturat McCain s-a transformat într-un adevărat altar în memoria fostului senator, după ce vestea morţii sale a ajuns în Vietnam duminică dimineaţa. 

Numeroşi vietnamezi, precum şi americani din Hanoi au mers la monumentul din beton pentru a depune flori, lumânări şi steaguri în semn de omagiu pentru John McCain.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.