Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU a cerut ca şeful armatei birmane şi alţi cinci înalţi gradaţi să fie aduși în fața justiției pentru 'genocid, crime împotriva umanității și crime de război'

monusco.unmissions.org
ONU Natiunile Unite

Anchetatori ai ONU au cerut luni ca şeful armatei birmane şi alţi cinci înalţi gradaţi să fie urmăriţi de către justiţia internaţională pentru ''genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război'' comise împotriva musulmanilor rohingya, relatează AFP, potrivit Agerpres.

''Principalii generali din Myanmar, inclusiv comandantul-şef Min Aung Hlaing, trebuie să facă obiectul unor anchete şi urmăriri în justiţie pentru genocid în nordul statului Rakhine, precum şi pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război în statele Rakhine, Kachin şi Shan'', a cerut Misiunea ONU privind stabilirea faptelor din Myanmar, cu ocazia publicării unui raport. 

În perioada august-decembrie 2017, peste 700.000 de musulmani rohingya s-au refugiat din cauza unei ofensive a armatei birmane, lansată ca represalii la atacurile împotriva unor posturi de frontieră întreprinse de către rebeli rohingya. Ei au găsit adăpost în Bangladesh, unde trăiesc de atunci în tabere imense improvizate. 

Potrivit anchetatorilor ONU, lidera birmană Aung San Suu Kyi ''nu s-a folosit de poziţia sa de facto de şefă a guvernului, nici de autoritatea sa morală, pentru a contracara sau pentru a împiedica derularea evenimentelor în statul Rakhine''.

Citește și: Papa Francisc nu răspunde afirmaţiilor unui fost diplomat al Vaticanului, care susţine că suveranul pontif ar trebui să-şi dea demisia

''Prin faptele lor şi prin omisiunile lor, autorităţile civile au contribuit la comiterea unor crime atroce'', au estimat ei. 

Anchetatorii au indicat totodată că autorităţile locale aveau ''puţină marjă de manevră'' pentru a controla acţiunile armatei birmane şi că ''nimic nu arată că au participat direct la planificarea sau la punerea în practică a unor operaţiuni de securitate sau că au făcut parte din structura de comandă''. 

Misiunea ONU a întocmit o listă cu şase înalţi gradaţi, inclusiv şeful armatei birmane, suspectaţi că au comis crime. Ea a întocmit şi o listă mai lungă cu indivizi presupuşi vinovaţi, pentru ca tribunalele să-i prindă. 

Anchetatorii ONU recomandă Consiliului de Securitate să facă apel la Curtea Penală Internaţională (CPI) sau la înfiinţarea unui tribunal internaţional ad-hoc.

Citește și: Coreea de Sud ar putea amâna deschiderea unui birou de legătură în Coreea de Nord

Consiliul de Securitate al ONU a făcut apel de mai multe ori la încetarea operaţiunilor militare ale Myanmarului şi la revenirea în condiţii de securitate a musulmanilor rohingya, dar iniţiativele sale sunt limitate de către China, principalul susţinător al Myanmarului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.