Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viitorul sună bine pentru România: Ce a anunțat Consiliul Investitorilor Străini

steag drapel tricolor

România poate deveni, în 20 de ani, una dintre primele 10 economii ale Uniunii Europene, cu o economie de patru ori mai mare, dacă se concentrează pe trei priorități, respectiv infrastructură modernă, demografie și capital uman, eficiență publică și privată, și dacă aplică guvernanța necesară implementării unui plan pe termen lung, susțin reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini (FIC).

'România are potențialul să devină, în 20 de ani, una dintre primele 10 economii ale Uniunii Europene, mărindu-și economia de patru ori, dacă se concentrează pe trei arii cheie și aplică guvernanța necesară implementării unui plan pe termen lung. (...) Comunitatea FIC este conștientă că sunt foarte multe lucruri de făcut, fiecare important, însă consideră că sunt trei direcții cheie în care eforturile trebuie concentrate, pentru a asigura baza unei creșteri sustenabile: infrastructură modernă, demografie și capital uman, eficiență publică și privată', se arată într-un comunicat al Consiliului.

Citește și: 70% din piata de trabucuri, distrusa printr-un proiect de lege

Potrivit FIC, pentru atingerea acestui obiectiv ar fi necesar ca România să facă un salt calitativ astfel încât să poată crește în medie cu o rată situată în jurul valorii de 4% pe an, pe o perioadă de 20 de ani. Creșterea economică poate accelera de la 3,3% — cât este estimat potențialul în prezent — până spre un maximum de 4,5% spre finalul perioadei, se subliniază în comunicat.

Pe de altă parte, reprezentanții mediului de afaceri susțin că ritmul actual de creștere a economiei românești, deși încurajator, nu este sustenabil pe termen lung, în absența unei abordări strategice.

'FIC nu are vocația de a produce un plan pe termen lung pentru România. Este atributul Guvernului, cu sprijinul Președinției, Parlamentului, Băncii Naționale, partidelor politice și printr-o amplă consultare cu mediul academic, cu societatea civilă și cu mediul de afaceri. Ceea ce ne propunem este să creăm o platforma de dialog în care să stimulăm și să contribuim la această dezbatere privind definirea unei ambiții naționale, promovarea ei și să găsim idei sau potențiale soluții cu privire la un model de guvernanță, folosind principiile pe care le aplicăm în afaceri', se mai arată în comunicatul citat.

În acest sens, FIC a lansat campania VA URMA, care își propune în primul rând să comunice cu publicul și cu toți actorii relevanți, pentru ca fiecare să conștientizeze potențialul pe care îl are România și pe care îl poate mobiliza odata ce și-a asumat o astfel de ambiție și o strategie integrată, coerentă pe termen lung, cu priorități bine definite.

În plus, în cadrul campaniei reprezentanții FIC vor încerca să explice publicului care sunt beneficiile unei creșteri economice sustenabile, cum se răsfrâng rezultatele asupra întregii societăți și cum cred ei că se poate ajunge acolo.

'Nu în ultimul rând, este necesar un anumit tip de guvernanță, pentru ca un proiect de țara care se întinde pe două decenii, să poată fi dus la bun sfârșit. (...) O contribuție pe care mediul de afaceri o poate aduce în acest context este un model de guvernanță asemenea unui plan pe termen lung, care trebuie să aibă la bază câteva principii, pe care și companiile mici sau mari le utilizează atunci când fac strategii cu un orizont larg în timp: viziune, obiective, indicatori de performanță și calibrare permanentă în raport cu realitățile din teren', se subliniază în comunicatul citat, potrivit Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.