Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viktor Orban, avertisment ferm pentru Europa după ce a ajuns din nou premier: Nu respectăm cerințele UE, care sunt contrare intereselor Ungariei

AFP
Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban este de părere că războiul Rusiei în Ucraina va dura mult timp și va avea consecințe extrem de grave asupra situației din întreaga Europă. Vorbind luni la Adunarea Națională a țării din Parlament, el a spus că lumea a intrat „într-un deceniu de pericol și război”.

Conflictul din Ucraina "va continua mult timp și va reprezenta o amenințare constantă la adresa securității Ungariei", a declarat Orban.

"O imagine a unui deceniu de război se desfășoară sub ochii noștri", a declarat el, citat de agenția de presă MTI. Orban a adăugat că ar fi fericit să greșească, dar "trebuie să pornim de la realitate, nu de la dorințele noastre". În acest sens, el a solicitat părților la conflictul ucrainean încetarea imediată a focului și la negocierile de pace.

El a mai menționat că evenimentele din Ucraina, împreună cu sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, au un impact extrem de negativ asupra economiei mondiale. Potrivit acestuia, sancțiunile duc la o criză energetică, care, împreună cu creșterea ratelor de actualizare a băncilor, deschide "era recesiunii" și a inflației ridicate în Europa.

Orban a promis că noul Guvern ungar va face tot posibilul pentru a răspunde acestor provocări globale și pentru a asigura securitatea țării sale. În acest sens, el a avertizat că nu va respecta cerințele Uniunii Europene, care sunt contrare intereselor politice și economice ale Ungariei. Budapesta intenționează să-și "apere drepturile" în fața Bruxelles-ului, a spus el. Cu toate acestea, Ungaria nu se gândește la sine în afara Uniunii Europene și consideră că "visele sale pot fi realizate" doar în cadrul acestei asociații.

Vezi și: Ministrul ucrainean de Externe: 'NATO nu a făcut nimic pentru a ajuta Ucraina în situația actuală'

Sancțiunile UE par intimidante doar pe hârtie și, cu ajutorul lor, este puțin probabil să fie posibilă forțarea Rusiei să își schimbe politica față de Ucraina, a mai spus Orban. "Europa de astăzi nu are niciun mijloc pentru a face față conflictului de pe teritoriul unui stat vecin, dar liderii continentului sunt convinși că, cu ajutorul sancțiunilor, Rusia poate fi îngenuncheată. Totuși, acest lucru este posibil doar pe hârtie", a declarat el, citat de agenția de presă MTI. În ciuda scepticismului său cu privire la sancțiunile UE împotriva Rusiei, Ungaria nu va împiedica aplicarea acestora atâta timp cât acestea nu dăunează propriei securități, inclusiv în sectorul energetic, a adăugat Orban.

Orban a vorbit în Parlament după ce parlamentarii l-au reales în funcția de premier pentru încă patru ani. Partidul său  Fidesz a obținut o victorie categorică la alegerile parlamentare din 3 aprilie, iar la începutul lunii mai, președintele republicii i-a cerut lui Orban să formeze un nou Guvern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.