Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viktor Orban provoacă o undă de șoc în Croația după o declarație: 'Condamnăm orice aspirație teritorială împotriva altor țări suverane'

Fidesz
Viktor Orban

Croația a condamnat comentariile premierului Ungariei, Viktor Orban, care a afirmat că părți din coasta Mării Adriatice au fost "luate" de la Ungaria. „Condamnăm orice aspirație teritorială împotriva altor țări suverane”, a declarat marți, 10 mai, Ministerul croat de Externe, informează Bloomberg.

Guvernul l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Zagreb din cauza acestor comentarii.

În trecut, Orban și-a enervat vecinii în legătură cu istoria teritorială a Ungariei, inclusiv atunci când a postat pe Facebook, în 2020, o hartă care descria "Ungaria Mare" care includea zone pe care Budapesta le-a pierdut în conformitate cu Tratatul de la Trianon din 1920, după prăbușirea imperiului austro-ungar.

Croația, care a stăpânit cea mai mare parte a coastei estice a Mării Adriatice împreună cu Slovenia timp de mai bine de un secol, s-a simțit ofensată de comentariul lui Orban potrivit căruia teritoriul a fost luat de la unguri.

"Cei care au o mare și porturi sunt capabili să aducă petrol pe petroliere", a declarat Orban într-un interviu acordat radioului de stat ungar. "Dacă nu ni l-ar fi luat, am fi avut și noi un port".

Spectrul iredentismului maghiar vine într-un moment în care fostul aliat al lui Orban, președintele rus Vladimir Putin, a ordonat o invazie a Ucrainei și încearcă să dețină teritorii în est și sud.

Orban a intrat în conflict cu partenerii săi din UE în ceea ce privește livrarea de arme către Kiev și impunerea unei interdicții asupra achizițiilor de petrol rusesc și l-a catalogat pe președintele ucrainean Volodimir Zelensky drept "adversar".

Orban se prezintă frecvent ca fiind nu numai liderul celor aproape 10 milioane de locuitori ai Ungariei, ci și al "milioanelor" de etnici maghiari care trăiesc în țările vecine, cărora guvernul său le-a acordat cetățenie și drept de vot.

Însă el a respins criticile potrivit cărora ar avea ambiții teritoriale asupra altor state.

Guvernul croat a "înțeles greșit" comentariile lui Orban, a declarat Tamas Menczer, secretar de stat în cadrul Ministerului de Externe al Ungariei, într-o postare pe Facebook.

"Prim-ministrul a menționat un fapt istoric", a spus Menczer. "Sperăm că prietenii noștri croați nu vor ceda isteriei presei".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.