Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Violențe extreme în Sudan. Zeci de persoane au fost ucise și sute rănite după ce militarii au deschis focul asupra manifestanților (IMAGINI TERIBILE)

Twitter
sudan proteste

Peste 30 de persoane şi-au pierdut viaţa după ce forţele de securitate au deschis focul luni asupra protestatarilor din capitala Khartoum, potrivit informaţiilor furnizate luni seara de o organizaţie medicală, transmit dpa şi AFP, relatează agerpres.

Vezi și: Primele IMAGINI cu interlopul care a ucis cu sânge rece polițistul din Timiș / FOTO

Numărul victimelor a crescut de la 13, cifra anunţată iniţial, la 30, conform informaţiilor publicate pe Facebook de Comitetul central al doctorilor sudanezi (CCSD). Printre victime se află şi un copil în vârstă de 8 ani.

Secretarul General al ONU Antonio Guterres a condamnat "utilizarea excesivă a forţei" împotriva protestatarilor paşnici de către forţele de securitate sudaneze. Într-un comunicat de presă al Naţiunilor Unite, Guterres "condamnă ferm violenţa şi folosirea excesivă a forţei de către personalul de securitate asupra civililor, care au condus la moartea şi rănirea multor" persoane.

"Secretarul General aminteşte Consiliului Militar de Tranziţie (CMT) de responsabilitatea pe care o are pentru siguranţa şi securitatea cetăţenilor Sudanului" se adaugă în comunicat cu referire la conducerea militară aflată la putere după înlăturarea preşedintelui în aprilie.


Luni dimineaţa forţele de securitate au tras asupra protestatarilor paşnici instalaţi în faţa sediului armatei, potrivit informaţiilor furnizate de grupările de opoziţie. Din 6 aprilie, mii de manifestanţi s-au instalat în faţa sediului armatei, cerându-i acesteia să îl înlăture pe preşedintele Omar al-Bashir. După îndeplinirea acestui obiectiv pe 11 aprilie, protestatarii au rămas în piaţă pentru a cere instalarea unei puteri civile şi plecarea de la putere a generalilor.

Comisia Uniunii Africane a condamnat la rândul ei aceste violenţe şi a solicitat "o anchetă imediată şi transparentă".

După acest atac, Asociaţia Profesioniştilor Sudanezi (APS), grupare de opoziţie importantă, a anunţat că nu va mai negocia cu CMT. "Declarăm un moratoriu în privinţa tuturor contactelor politice cu junta militară şi încetăm negocierea", se arată într-o declaraţie a APS.

Peste 110 răniţi au fost spitalizaţi, potrivit CCSD, dar se crede că mai multe persoane au fost rănite în timpul "masacrului".

Forţele de securitate au deschis de asemenea focul şi în interiorul curţii spitalului East Nile Hospital, urmărindu-i pe protestatari.

APS a a făcut apel la organizaţiile medicale internaţionale să ajute persoanele rănite care au rămas blocate în piaţa unde erau adunaţi şi la care forţele de securitate au blocat accesul.

CMT a negat că ar fi ordonat un atac asupra protestatarilor. Soldaţii au avut drept ţină o zonă din apropierea pieţei unde sunt adunaţi protestatarii, zonă care "afecta securitatea", potrivit declaraţiei purtătorului de cuvânt al CMT Eddin Kabashi pentru canalul Sky News Arabic.

Ambasada SUA la Khartoum consideră, într-o postare pe Twitter, că responsabilitatea revine CMT, iar atacul forţelor de securitate împotriva protestatarilor şi a altor civili este greşit şi ar trebui să înceteze. Franţa şi Germania au condamnat de asemenea violenţele.

Uniunea Europeană a chemat CMT "să acţioneze responsabil şi să respecte dreptul oamenilor de a-şi exprima în mod paşnic preocupările, fără ameninţări sau utilizarea violenţei împotriva lor". Pentru UE, prioritatea rămâne transferul rapid de putere către o autoritate civilă.

AFP notează că Egiptul şi Emiratele Arabe Unite, state care susţin CMT, nu au condamnat violenţele, ci au chemat la reluarea dialogului şi la manifestarea de reţinere de către ambele părţi.

Egiptul şi Emiratele Arabe Unite sunt acuzate de manifestanţi că sprijină o "contra-revoluţie" condusă de generali, fiind ostile revoltelor populare din regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.