Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIOLENȚE la Chișinău de Ziua Independenței: Lupte de stradă între manifestanți și jandarmi / VIDEO

Republica Moldova marchează astăzi 25 de ani de la proclamarea independenţei faţă de Uniunea Sovietică. La Chişinău au avut loc manifestaţii dedicate evenimentului, dar şi incidente între forţele de ordine şi un grup de protestatari.

Poli­ția a folo­sit gaze lacri­mo­gene împo­triva pro­tes­ta­ta­ri­lor care au încer­cat să se apro­pie în Piața Marii Adu­nări Națio­nale. S-au scan­dat mesaje împo­triva guver­nă­rii, pe care oamenii o acuză de tră­dare și de corup­ție.

Citește și: S-a îmbrăcat transparent și a prezentat rubrica meteo: Gafă de prezentatoare TV / VIDEO

Manifestările dedicate Zilei Independenţei Republicii Moldova au început cu depuneri de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, la care au participat primele persoane în stat, alţi oficiali şi cetăţeni. În discursul rostit în deschiderea sărbătorii, preşedintele Nicolae Timofti a militat pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Şeful statului a declarat că independenţa şi securitatea cetăţenilor nu sunt depline atâta vreme cât forţele militare străine, cele ale Federaţiei Ruse, se află pe teritoriul Republicii Moldova împotriva voinţei poporului. De asemenea, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului a avut loc o paradă militară, prima din ultimii cinci ani, la care au defilat în premieră şi militari străini.

Citește și: Ei sunt românii care-și vând nunta pe OLX

Programul festiv a fost marcat de incidente în apropiere de Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu implicarea unui grup de activişti din rândurile formaţiunilor Partidul Nostru, Partidul Socialiştilor şi Platforma DA. Ei au scandat lozinci anti-guvernare, în timp ce oficialii au depus flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare. Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene pentru izolarea protestatarilor.

Accesul oamenilor în perimetrul pieţei a fost restricţionat de un dispozitiv impresionant de poliţişti şi carabinieri, precum şi de garduri de plasă, astfel că numărul spectatorilor la manifestaţiile aniversare a fost redus. La 27 august, în 1991, Republica Moldova şi-a proclamat independenţa faţă de URSS, în care a fost înglobată forţat prima dată în 1940, alături de statele baltice şi Ucraina de Vest şi a doua oară, în 1944, informează rador.ro.

Citește și: Cum s-a ajuns la cea mai mare sinucidere în masă din istorie. Aproape 1000 de oameni și-au pus concomitent capăt vieții

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.