Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Violențe mari în Franța: Ce au cerut studenții

Angela Merkel, Francois Hollande

Manifestaţii studenţeşti împotriva unei reforme a dreptului muncii au degenerat în violenţe, joi, în Franţa, fiind efectuate 24 de arestări, contrar speranţei de pace socială pentru ultimul mare proiect al preşedintelui francez François Hollande, relatează AFP. La Paris şi Nantes (vest), forţele de ordine au intervenit după ce au fost aruncate proiectile şi au utilizat gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe tinerii protestatari, dintre care unii purtau cagule.

Două vehicule au fost incendiate în capitală, în timp ce la Nantes a fost incendiat sau degradat mobilier urban. Incidente au avut loc de asemenea la Rouen (nord-vest). Inspecţia generală a poliţiei naţionale (IGPN) a deschis de asemenea o anchetă după difuzarea pe reţele de socializare a unei înregistări video în care apare un poliţist care loveşte cu pumnul un tânăr. De la începutul lunii martie, sute de mii de persoane s-au mobilizat deja în cursul unor zile de acţiune împotriva textului legii menite să ajute la reducerea unui şomaj record (3,5 milioane de persoane, peste 10%) şi susţinut de dimineaţă de Consiliul de miniştri.

'Sunt acolo pentru a denunţa simptomul unei evoluţii neoliberaliste a societăţii', a explicat, la Paris, Mathieu, 27 de ani. 'Există o criză financiară, ei decid o austeritate şi apoi ajustează salariile şi dreptul de muncă: este o orientare a societăţii pe care o refuz', a spus el. Zeci de licee din Franţa şi emblematicul Institut de studii politice din Paris (Sciences-Po) au fost blocate. 'Legea muncii, legea capitalului', 'Lupte sociale, grevă generală' sunt cuvinte scandate în special de manifestanţi. La Marsilia (sud), liceenii au scris pe o pancartă: 'Un mare salt înainte spre secolul al XIX-lea'. Cu un an înaintea alegerilor prezidenţiale, teama de o mişcare socială de amploare a determinat executivul socialist francez să dea înapoi în ceea ce priveşte cele mai controversate puncte ale proiectului, de inspiraţie liberală, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.