Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Violențe în Cisiordania - Colonişti israelieni au atacat în cursul nopţii palestinieni în satul Huwara

thegazapost.com
Cisiordania palestinian operaţiune israeliană

Colonişti israelieni au atacat în cursul nopţii de luni spre marţi palestinieni în satul Huwara din Cisiordania ocupată, scena unor atacuri violente săptămâna trecută din partea a zeci de colonişti care doreau să răzbune împuşcarea a doi fraţi israelieni, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Huwara, un sat palestinian situat lângă un punct de control important, a devenit cel mai recent punct fierbinte între israelieni şi palestinieni după luni de înrăutăţire a securităţii în Cisiordania ocupată.

Armata şi poliţia de frontieră israeliene au dispersat mulţimi în ceea ce armata a descris ca 'un număr de revolte violente' în Huwara, iar imagini video postate pe reţelele sociale au arătat un grup de tineri îmbrăcaţi în negru atacând o maşină palestiniană, înainte ca şoferul să reuşească să fugă.

'Au tras înspre noi cu muniţie reală. Dumnezeu ne-a ajutat', a declarat Omar Khalifa, care tocmai făcuse cumpărături la supermarket şi urcase în maşină cu familia când a avut loc atacul.

În alte imagini apar soldaţi israelieni dansând alături de colonişti israelieni de sărbătoarea evreiască Purim. 'Huwara a fost cucerită, domnilor!', se aude o voce în ebraică.

Incidentele din Huwara, pe lângă faptul că au alimentat furia palestinienilor, au scos la iveală divergenţe în politica israeliană care fuseseră deja adâncite de o luptă legată de o reformă a sistemului de justiţie promovată de guvernul religios-naţionalist al premierului Benjamin Netanyahu.

'Un grup de colonişti huligani, în mijlocul sărbătorii de Purim, au atacat trecători nevinovaţi în satul Hiwara', a scris pe Twitter lidera Partidului Muncii (opoziţia de centru-stânga), Merav Michaeli.

'Acesta nu este ''tineretul marginal'' - acesta este curentul principal, sprijinit de membri-cheie ai guvernului actual. Ambii distrug Israelul', a adăugat ea.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a reiterat în cursul nopţii apelurile către ambele părţi la reducerea tensiunilor în Cisiordania, unde forţele israeliene au omorât mai mult de 65 de palestinieni - luptători şi civili - în acest an.

În acelaşi interval, palestinienii au ucis 13 israelieni şi o turistă ucraineană, într-o serie de atacuri aparent necoordonate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.