Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Violente in Macedonia: Alti 8 politisti si 14 teroristi, ucisi in confruntari

macedonia

Opt poliţişti macedoneni şi 14 membri au unei grupări înarmate calificaţi drept 'terorişti' de autorităţi au fost ucişi în confruntările începute sâmbătă în oraşul Kumanovo, din nordul Macedoniei, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne macedonean, Ivo Kotevski, a declarat într-o conferinţă de presă că 37 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi în timpul operaţiunii lansate sâmbătă la Kumanovo.

El a precizat că nu există victime în rândul civililor.

Guvernul de la Skopje a decretat două zile de doliu naţional, iar preşedintele Gheorghi Ivanov a convocat Consiliul de securitate, invitând şi liderii opoziţiei şi ai principalelor formaţiuni ale etnicilor albanezi.

Poliţia macedoneană a precizat sâmbătă că a acţionat pe baza unor informaţii referitoare la indivizi înarmaţi ''infiltraţi'', dintr-o ţară vecină (presa locală susţinând că este vorba de Kosovo, populată majoritar de etnici albanezi), care intenţionau să comită ''acte teroriste'' în Macedonia.

Situaţia din nordul Macedoniei este de natură să sporească îngrijorarea Occidentului faţă de stabilitatea în Macedonia, unde acuzele reciproce dintre guvern şi opoziţie au aruncat ţara într-o gravă criză politică.

În urmă cu trei luni, şeful opoziţiei de stânga macedonene Zoran Zaev, acuzat la sfârşitul lunii ianuarie de 'spionaj' de către guvern, a declarat că autorităţile au interceptat ilegal convorbirile a 20.000 de persoane, inclusiv jurnalişti, politicieni şi lideri religioşi. ''Avem dovezi că cel puţin 20.000 de persoane au fost puse sub ascultare. Am depus o plângere în justiţie împotriva directorului serviciilor de informaţii şi a altor persoane implicate'', a spus el. Zaev a respins acuzaţiile formulate împotriva sa şi a dat asigurări că a fost vorba despre o manevră a guvernului pentru a-l împiedica ''să prezinte dovezi ale activităţii penale'' a executivului.

Guvernul conservator a depus o plângere la 31 ianuarie împotriva lui Zoran Zaev, acuzându-l de ''spionaj''. Trei suspecţi în acest caz, inclusiv un fost şef al serviciilor de informaţii, au fost arestaţi. Uniunea Social-Democrată din Macedonia (SDSM), condusă de Zaev, a refuzat constant să participe la lucrările parlamentului şi a cerut demisia guvernului. Partidul afirmă că alegerile legislative anticipate din aprilie 2014, câştigate de partidul premierului Nikola Gruevski, au fost marcate de 'nereguli'. Şeful guvernului susţine însă că Zaev ar fi încercat să-l şantajeze în timpul a două întâlniri avute în septembrie şi noiembrie 2014.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.