Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Violențe la Chicago - Donald Trump trimite poliția federală

Agerpres
Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump a anunţat o consolidare a efectivelor agenţilor federali la Chicago, după o creştere a violenţei în al treilea cel mai important oraş american şi în pofida opoziţiei primarului democrat al metropolei, relatează AFP potrivit news.ro.

Foarte criticat din cauza modului în care gestinează pandemia covid-19, cu mai bine de trei luni înaintea alegerilor prezidenţiale, miliardarul republican, care candidează la al doilea mandat, îşi face campanie pe tema restabilirii ”ordinii”.

În contextul unei infracţionalităţi în creştere în această vară în marile oraşe din ţară, precum New York, Chicago, Philadelphia, Los Angeles, Atlanta sau Baltimore, el îi atacă pe conducătorii democraţi ai mai multor oraşe şi îi acuză de laxism.

”Anunţ o creştere puternică a forţelor de ordine federale în populaţiile afectate de criminalitatea violentă”, a declarat el miercuri la Casa Albă.

Departamentul american al Justiţiei va ”creşte imediat numărul agenţilor poliţiei federale în oraşul Chicago”, a adăugat el.

Prezent alături de preşedinte, secretarul Justiţiei Bill Barr a precizat că operaţiunea vizează Chicago, Kansas City şi Albuquerque.

Aproximativ 200 de agenţi urmează să fie trimişi la Chicago, 30 la Albuquerque în New Mexico, iar 200 de află deja la Kansas City în Missouri, a declarat el.

”Operaţiunea a fost lansată la 8 iulie la Kansas City, o consecinţă a promisiunii preşedintelui Trump de ajuta oraşele americane recent afectate de violenţe”, anunţă într-un comunicat Departamentul Justiţiei.

Potrivit lui Barr, agenţii federali urmează să acţioneze ”mână în mână” cu poliţia şi nu ar urma să intre în cadrul forţelor de ordine federale implicate în reacţia împotriva revoltelor.

”ÎN NICIUN CAZ”

Preşedintele, devansat în ultimele sondaje de către rivalul săudemocrat Joe Biden, a ameninţat să trimită agenţi federali la New York şi Chicago, dar şi în alte bastioane democrate, cu scopul de a proteja clădiri federale şi, mai larg, de a ”restabli ordinea”.

Aproximativ 15 persoane au fost rănite marţi într-un atac armat la nişte funeralii la Chicago, unde violenţa este endemică în anumite cartiere.

Într-o reacţie faţă de declaraţiile preşedintelui, primarii democraţi din Portland, Seattle, Chicago, Atlanta, Kansas City şi din capitala federală Washington i-au trimis o scrisoare secretarului Justiţiei în care se opun ”desfăşurării unilaterale” a unor forţe federale în oraşele lor.

Revenind asupra trimiterii în ultimele zile a unor poliţişti federali la Portland, în Oregon - unde agenţi în ţinută de camuflaj şi fără ecusoane de identificare au procedat la arestări contestate -, primarii apreciază că intervenţiile acestora au contribuit la ”o escaladare” a tensiunilor şi au comparat metoda cu ”tactici folosite de către regimuri autoritariste”.

”În niciun caz nu voi  lăsa soldaţii lui Donald Trump să vină la Chicago să ne terorizeze locuitorii”, a anunţat pe Twitter primarul oraşului Chicago Lori Lightfoot.

Primarul New Yorkului Bill De Blasio a reiterat că oraşul său va da guvernul în judecată dacă desfăşoară agenţi federali în capitala economică americană

Trump a anunţat miercuri că vrea ”să facă poliţia mai puternică şi mai fiabilă” şi a apreciat că ar trebui să fie angajaţi mai mulţi poliţişti şi nu să le fie reduse bugetele.

El se referea la îndemuri de a ”tăia fondurile poliţiei” care au apărut odată cu manifestaţii împotriva rasismului în urma morţii lui George Floyd la sfârşitul lui mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.