Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viorel Ștefan, ministrul de Finanțe, vorbește despre naționalizarea fondurilor de pensii

click.ro
pensie

Intervenția de o manieră foarte dură a Autorității de Supraveghere Financiară în cazul NN Pensii era necesară, pentru că ce s-a întâmplat este fără precedent, a declarat duminică, la Digi 24, ministrul Finanțelor, subliniind că nicicând nu a fost luat în calcul un scenariu privind naționalizarea fondurilor de pensii.

"Autoritatea de supraveghere a pieței, ASF, are reguli proprii. Eu bănuiesc că a aplicat această amendă în baza reglementărilor pe care se întemeiază și, dacă există vreun semn de îndoială, probabil că există și cale de atac, de contestație. Dar cu siguranță era necesară intervenția ASF de o manieră foarte dură, pentru că ce s-a întâmplat este fără precedent, pentru că atunci când reprezentantul unei astfel de entități care administrează resursele cetățenilor transmite către cetățeni un mesaj de neîncredere în produsul respectiv, un mesaj care pune semne de întrebare asupra siguranței deținerii lui date în administrare acelei entități, este fără precedent. Se impunea ca cea mai dură sancțiune pe care putea să o dea ASF, să o dea. Și eu sper că atât i-a permis legea să dea", a spus ministrul Finanțelor.

Citește și: Artiștii celebri care și-au ‘pictat’ boala fără să știe

Întrebat despre posibilitatea ca acest semnat de alarmă să fi pornit de la ministerul pe care îl conduce, Viorel Ștefan a exclus o astfel de idee și a subliniat că "nicicând, sub nicio formă", nu s-a luat în calcul un astfel de scenariu.

"Exclus. Este aberant ce s-a spus. Nu s-a discutat nici în lift la Ministerul de Finanțe, sau în alte lifturi la Parlament despre un astfel de scenariu. Nu înțeleg cum reprezentantul administratorului de fond a putut să preia și să transmită, a validat o informație pe care a auzit-o undeva, nimeni nu știe unde. Putea să o spună un politician, putea să fie o controversă în Parlament, era altceva. Dar în momentul în care un reprezentant legal, oficial vine și spune și dă în scris, validează în scris o astfel de informație fără temei, este foarte grav. Eu vă spun că nu s-a luat în calcul nicicând, sub nicio formă, un astfel de scenariu, pentru că Pilonul II de pensii realizează un randament foarte bun, ceea ce securizează contribuțiile pe care le gestionează acolo, ale cetățenilor. Deci nu există nicio rațiune economică care să determine o astfel de decizie", a explicat ministrul Finanțelor.

Citește și: Cine face exerciții tip cardio poate trăi cu 40% mai mult / STUDIU

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat, pe 14 aprilie, că a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social, respectiv 750.000 de lei, după ce compania a transmis clienților o scrisoare prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private.

De asemenea, a fost decisă sancționarea cu retragerea autorizației directorului general, Raluca Țintoiu, precum și cu o amendă contravențională de 100.000 de lei.

Citește și: Dacă avem o viață socială activă, suntem sănătoși la cap pe măsură ce îmbătrânim

Potrivit lui Ion Giurescu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, aceasta este cea mai mare amendă din istoria instituției, dar nu și din istoria Pilonului II, unde cea mai mare sancțiune a primit aceeași societate, la începutul acestui sistem de pensii, și a fost în valoare de 360.000 de euro, pentru un contract de outsourcing.

Aceste sancțiuni au venit după ce NN Pensii a transmis o scrisoare clienților prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le-a recomandat să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensia lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.