Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viorel Ștefan trage tare pentru preluarea șefiei ASF. Cum vrea să revoluționeze vicepremierul instituția

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Viorel Ștefan

Vicepremierul Viorel Ștefan a declarat, în cadrul audierilor pentru conducerea ASF de marți, că este necesară revizuirea, în întregime, a legislației privind ASF, întrucât Autoritatea a dezvoltat, în ultimul timp,un volum impresionant de legislaţie secundară menită să completeze legislația primară.

„În condiţiile în care România este o destinație astăzi atractivă pentru investişii, în ciuda acestui fapt pieţele financiare non bancare sunt în suferinţă. Situația este paradoxală. Avem ofertă investiţională, ne bucurăm de interes din partea investitorilor, dar piețele financiare non bancare au un grad scăzut de dezvoltare ceea ce are un efect de descurajare a investitorilor. Este evident că acest lcuru este cauzat de problemele structurale ale pieţelor. Din fericire, corecţiile necesare stau şi în puterea ASF care poate juca un rol activ în acest proces. De aceea, astăzi este necesară o reaşezare a strategiei ASF pe noi coordonate.” a afirmat vicepremierul Viorel Ștefan, în cadrul audierilor pentru conducerea ASF, conform Mediafax.

Viorel Ștefan a adăugat că ASF trebuie să facă saltul de la simpla reglementare şi supraveghere la dezvoltarea reglementată a pieţelor sub supravegherea ASF.

Grevă GENERALĂ la o mină din Suceava: Ortacii refuză să mai intre în subteran - Ce nemulțumiri au oamenii

„După eforturi susţinute depuse de ASF în materie de reglementare şi supraveghere a pieţelor, eu cred că este momentul unei refocalizări a activităţii către implementarea de politici care să susţină în principal dezvoltarea acestor pieţe.(...) Este necesară doar o schimbare a filosofiei instituţionale. Politicile de dezvoltare trebuie să prevaleze în faţa reglementării. ASF trebuie să facă saltul de la simpla reglementare şi supraveghere la dezvoltarea reglementată a pieţelor sub supravegherea ASF”, a subliniat Viorel Ștefan.

Mai exact, Viorel Ștefan a anunțat că este nevoie de o legislaţie privind ASF mai suplă, mai puţin redundantă, şi care să elimine zonele de suprareglemetaare, întrucât, în ultimul timp, ASF a dezvoltat un volum impresionant de legislaţie secundară menită să compelteze legislația primară care regelementează activitatea celor trei pieţe.

„Pe de o parte, relaxarea politicilor investiţionale ale fondurilor de pensii private, dar şi ale asiguratorilor ar condcue la creşterea randamentelor investiţiilor făcute de acestea în folosul participanţilor-beneficiarilor, cât şi la un impact benefic asupra dezvoltării pieţei de capital. Pe de altă parte, piaţa de capital trebuie adusă la un nivel care să poată asigura un debuşeu pentru nevoile investiţionale ale fodnurilor de pensii private şi ale asigurătorilor. (...) Cred că a sosit momentul ca tendinţa de suprareglementare a acetor pieţe să fie temperată. În ultimul timp ASF a dezvoltat un volum impresionant de legislaţie secundară menită să compelteze legislația primară care regelementează activitatea celor trei pieţe. Având în vedere obiectivul strategic de dezvoltare a pieţelelor este momentul revizuirii acestei legislaţii în întregime. Este nevoie de o legislaţie mai suplă mai puţin redundantă şi care să elimine zonele de suprareglemetaare.”, a explicat Viorel Ștefan.

Guvernul a decis! Vești IMENSE pentru milioane de români! Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare

De asemenea, vicepremierul Viorel Ștefan a precizat că în România lipsește legea plății pensiilor private, motiv pentru care este necesară o modificare a actului normativ.

„Dacă vorbim de sistemul de pensii private, sigur, nu aș vrea să vă vorbesc despre Pilonul II, pentru că aici ASF trebuie să se uite mai cu atenție spre condițiile de investiții. (..) Este necesar să ne concentrăm mai mult pe dezvoltarea Pilonului III și pe sistemul de pensii ocupaționale. Nu vreau să vă mai spus că în România lipsește legea plății pensiilor private. Astăzi, când vorbim, ne dorim să avem un sistem de pensii private, dar cei care își asumă acest sistem nu au o lege pe baza căruia să plăteacă pensii private. Este obligat să plăteacă într-o singură tranșă sau eșalonat în maxim 5 ani de zile, ceea ce de fapt este o chestie care trebuie corectată”, a declarant vicepremierul Viorel Ștefan.

Membrii comisiilor pentru buget și politică economică ale Camerei Deputaților și Senatului îi audiază, la momentul transmiterii acestei știri, pe candidații pentru numirea Consiliului ASF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.