Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viorica Dăncilă a anunțat motto-ul României pentru președinția Consiliului UE: 'Coeziunea ca valoare comună europeană'

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea dancila cex

Viorica Dăncilă a prezentat, în plenul reunit al Parlamentului, Programul de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Premierul a spus că România a ales un motto în jurul căuia a construit 4 piloni pe care se va fundamenta președinția românească.

”În urmă cu două săptămâni, am pledat de la această tribună pentru o Românie unită, mai bună și europeană. Vin astăzi în fața dumneavoastră cu aceeași viziune și pentru Europa: o Europa unită, mai bună și de ce nu, mai „europeană”.

De aceea, Motto-ul președinției ce va fi exercitată de România va fi „Coeziunea ca valoare comună europeană”.

Toate acțiunile pe care le vom derula în următoarele 6 luni vor fi pentru susținerea și consolidarea acestui concept de coeziune, pe care se sprijină întreaga arhitectură europeană. Vom acționa pentru reducerea diferențelor de dezvoltare, pentru accesul egal la beneficii, pentru înlăturarea factorilor care generează separări sau ierarhizări între statele membre.

Trebuie să putem depăși abordările de tipul state membre vechi versus state membre noi sau vest versus est, a liniilor de demarcație, a dezechilibrelor de dezvoltare, în favoarea unei Europe care să avanseze prin consonanța vocilor sale interne, a obiectivelor sale.

Există mai multe dimensiuni ale acestui concept esențial de coeziune.

Vorbim în primul rând de coeziunea economică dintre statele membre, care trebuie să urmărească diminuarea decalajelor de dezvoltare și de consolidare a pieței unice. Realizăm desigur că există o competiție firească în plan economic între statele Uniunii Europene sau chiar între regiunile de dezvoltare din spațiul european. Însă trebuie să fim în egală măsură conștienți că o creștere accelerată în regiunile mai slab dezvoltate va însemna o Uniune Europeană mult mai puternică. Va însemna o diminuare naturală a migrației forței de muncă din aceste regiuni către cele mai dezvoltate. Reducerea decalajelor de dezvoltare însemnă inclusiv creșterea puterii de cumpărare în aceste zone ale Europei și, implicit, piețe mai atractive pentru desfacerea produselor realizate în cadrul Uniunii.

Vorbim în al doilea rând de coeziunea socială, care trebuie să asigure beneficii, garanții și șanse egale pentru toți cetățenii europeni. Nu mai trebuie să existe cetățeni de rangul I și cetățeni de rangul II în Uniunea Europeană. Trebuie să existe un acces egal pentru toți cetățenii europeni la resursele și beneficiile sociale promovate în cadrul Uniunii, astfel încât să consolidăm încrederea acestora în instituțiile europene și mai ales în viitorul Uniunii Europene. Toți cetățenii europeni trebuie să simtă că în mod concret le este mai bine, că trăiesc și vor trăi mai bine și că vor avea acces la mai multe beneficii în spațiul comunitar, decât în afara acestui spațiu.

Nu în ultimul rând, vorbim de coeziune politică, prin care înțeleg tratament egal și standarde unice și echitabile pentru toți cei care aparțin acestei familii Europene. La fel ca oricare stat membru, România își dorește să fie tratată cu respect și să se bucure de drepturi egale în cadrul acestei Uniuni. Respect înseamnă aici tratament echitabil, participare reală la deciziile majore și luarea în considerare a pozițiilor exprimate de fiecare stat membru. Respectul reciproc între statele Uniunii nu trebuie să se regăsească doar în Tratatul European și în directivele europene, ci și în atitudinea și în dialogul purtat de instituțiile europene și statele membre.

Stimați parlamentari,

Pornind de la acest concept al coeziunii, în toate accepțiunile sale pe care le-am prezentat aici, am proiectat prioritățile președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Aceste priorități sunt organizate pe patru piloni, care vor sta la baza acțiunilor noastre:

1. Europa convergenței

2. Europa siguranței

3. Europa, actor global

4. Europa valorilor comune

Permiteți-mi să vă prezint, pe scurt, fiecare dintre acești patru piloni ai programului nostru:

Primul Pilon: Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate

Convergența și coeziunea care să asigure o dezvoltare durabilă și echitabilă pentru toți cetățenii europeni sunt esențiale pentru promovarea unei Europe unite și pentru creșterea competitivității Uniunii Europene la nivel global. Acestea trebuie să constituie repere ale acțiunii la nivel european, reflectând, totodată, interesele României în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Deciziile privind viitorul politicilor europene trebuie să se reflecte în prioritățile de finanțare ale Uniunii. Drept urmare, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene va contribui la proiectarea următorului Cadru Financiar Multianual post-2020, pentru atingerea obiectivelor în următorii șapte ani, astfel încât să asigure echilibrul între politicile generatoare de creștere și convergență în spațiul comunitar.

Europa se află, în prezent, într-o perioadă de redresare economică, situație care se datorează atât eforturilor statelor membre, cât și măsurilor întreprinse la nivel european în sensul aprofundării Uniunii Economice și Monetare.

Arhitectura economică și monetară a Uniunii este astăzi mai puternică, o dovadă incontestabilă a coeziunii în acțiune la nivel european. Sunt însă necesare demersuri suplimentare pentru consolidarea coeziunii din acest punct de vedere. În acest context, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene își propune să avanseze lucrările în domeniul economic, financiar și fiscal, cu scopul stimulării creșterii investițiilor și sprijinirii reformelor structurale. Mai mult decât atât, după cum știți, în România am finalizat Raportul de fundamentare a planului național de adoptare a monedei euro. Ținta noastră este ca România să adopte moneda Euro până în 2024. Suntem direct interesați ca, în această perioadă în care vom deține președinția Uniunii, să contribuim la consolidarea Uniunii Economice și Monetare.

Din aceeași perspectivă a convergenței, suntem interesați de dimensiunea socială, prin punerea în aplicare a Pilonului European al Drepturilor Sociale. Vom promova educația inclusivă și performantă. Ne interesează asigurarea șanselor egale și o creștere a mobilității forței de muncă pe Piața Internă.

O altă direcție de acțiune este promovarea cercetării și inovării, iar în acest sens ne preocupă în primul rând digitalizarea și conectivitatea, ca principali factori în creșterea competitivității industriei europene.

Digitalizarea industriei europene va reprezenta o primă temă națională prioritară care va fi promovată la nivelul UE. Vom stimula diversificarea actualei baze industriale din UE, prin promovarea digitalizării și implementarea inteligenței artificiale în procesele industriale.

Un alt obiectiv prioritar este conectivitatea. Asigurarea convergenței reale despre care v-am vorbit până acum depinde în mod direct de realizarea conexiunilor de toate tipurile, în special în zonele mai slab dezvoltate. Conectarea acestor regiuni cu restul Europei, în toate formele posibile, prin rețelele de transport, energetice sau digitale reprezintă cea mai sigură și cea mai eficientă cale de dezvoltare. Conectivitatea asigură fluxurile de circulație funcționale, de mărfuri, de resurse naturale, energetice sau de resurse umane esențiale pentru dezvoltarea economică.

Al doilea pilon al programului României: Europa siguranței

Mă refer aici la securitatea internă a UE, la gestionarea frontierelor externe, la securitatea cibernetică.

Plecând de la conceptul central al Coeziunii, vom promova cooperarea între statele membre pentru pregătirea Uniunii Europene față de noile provocări de securitate ce amenință siguranța cetățeanului și spațiul european.

Există în prezent o paletă largă de riscuri și amenințări care pot submina valorile și prosperitatea societăților noastre deschise.

În ceea ce privește securitatea internă, vom pune accentul pe creșterea cooperării și inter-operabilității la nivel european între sistemele și structurile naționale specifice. Ne interesează în principal protejarea cetățenilor, companiilor și instituțiilor publice în spațiul virtual și creșterea rezilienței Uniunii la atacurile cibernetice.

Securitatea cibernetică nu mai poate fi considerată doar o opțiune, deci orice proiect privind societatea informațională trebuie să ia în considerare componenta securității cibernetice. În calitate de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, ne propunem să avem o contribuție decisivă în acest domeniu.

O altă prioritate legată de securitatea spațiului comunitar este lupta împotriva terorismului. În acest sens, ne propunem operaționalizarea și chiar extinderea mandatului Parchetului european către infracțiunile de terorism.

Migrația este un alt subiect important pe agenda europeană pe termen lung. Este un dosar extrem de dificil, care nu a reușit să coaguleze o poziție unitară a statelor membre. De aceea, ne propunem să formulăm noi soluții care să garanteze o gestiune eficientă și durabilă. Ne interesează în mod special consolidarea frontierelor externe ale UE, inclusiv printr-o consolidare a capacității operaționale a Agenției Europene de Poliție de Frontieră și Garda de Coastă.

De asemenea, în viziunea noastră este important să promovăm cooperarea cu statele de origine și de tranzit. Am convingerea că forma cea mai eficientă de abordare a problemei migrației este de a combate cauzele profunde, sursa acestui fenomen.

Al treilea pilon al programului pe care îl propunem în cadrul președinției noastre este: Europa, ca actor global

Și în această chestiune ne raportăm la același concept de coeziune definitoriu pentru viziunea noastră. Acțiunile Uniunii Europene pe plan mondial trebuie să pornească de la angajamentele comune asumate prin Strategia Globală de Politică Externă și de Securitate a Uniunii Europene.

În acest sens, vom promova întărirea capacităților de apărare și securitate ale Uniunii Europene în strânsă legătură cu procesele similare din cadrul NATO. România va susține acțiunile în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună, cu un accent sporit pe instrumentele prevăzute în Procesul Anual de Analiză Coordonată a Apărării, Fondul European de Apărare și Cooperarea Structurată Permanentă. Suntem de asemenea interesați de consolidarea Parteneriatului strategic UE – NATO.

Un capitol special în ceea ce privește politica externă a Uniunii în timpul președinției României va fi dedicat Mării Negre, care trebuie să ocupe un loc central pe agenda Uniunii Europene, inclusiv din perspectiva revigorării Sinergiei Mării Negre.

O altă prioritate în plan extern va fi extinderea Uniunii în Balcanii de Vest pentru asigurarea unui plus de securitate externă și internă. Ne vom axa pe dezvoltarea dialogului și implicării tineretului în gestionarea problemelor din regiune, comunicării strategice a UE dedicate sud-estului Europei.

În egală măsură, ne dorim acțiuni coordonate și coerente în vecinătatea Uniunii, iar aniversarea a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic va reprezenta un moment important în acest sens.

Nu în ultimul rând, promovarea intereselor comerciale, atât prin consolidarea multilateralismului și modernizarea sistemului comercial multilateral, cât și prin lărgirea acordurilor de parteneriat economic și de comerț liber, vor reprezenta repere esențiale în timpul mandatului președinției noastre.

Cel de-al patrulea, dar nu cel din urmă pilon al programului nostru este „Europa valorilor comune”

Iar aici mă refer la stimularea coeziunii europene prin raportare permanentă la valorile comune pe care se bazează Uniunea.

Doar în acest mod putem combate eficient rasismul, intoleranța, xenofobia, populismul, antisemitismul și descuraja discursul bazat pe ură, pe care-l vedem din ce în ce mai frecvent în ultima perioadă.

Doar în acest fel putem să contribuim la asigurarea egalității de tratament la care aspiră toate statele membre și toți cetățenii europeni.

De asemenea, cred că este necesar să stimulăm implicarea tinerilor în conturarea unei Europe puternice, bazată pe valori europene comune.

Totodată, vom susține pe parcursul mandatului nostru inițiativele legislative legate de participarea cetățenilor europeni la procesul legislativ european, a celor privind progresul social și reducere a inegalităților sociale, privind asigurarea egalității de gen, care va fi promovată la nivel european, în special pe piața muncii și în afaceri, cum ar fi de pildă combaterea diferențelor de remunerare dintre femei și bărbați.

Nu în ultimul rând, vom acționa pentru combaterea rasismului, a intoleranței, a antisemitismului și a discursului bazat pe ură; am subliniat de două ori acest aspect pentru că îl consider foarte important.

Există o preocupare generală la nivel european pentru combaterea dezinformării online și a știrilor false, inclusiv prin ameliorarea educației în domeniul mass-media și dezvoltarea de mecanisme europene care promovează bunele practici în combaterea dezinformării.

Toate aceste inițiative vor contribui la asigurarea unei coeziuni sporite la nivelul Uniunii Europene.”, a spus Viorica Dăncilă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.