Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viorica Dăncilă, întâlnire importantă în SUA: Ce a discutat premierul cu secretarul general adjunct al ONU

dancila onu

Premierul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere, în cadrul vizitei de lucru în SUA, cu secretarul general adjunct al ONU Amina Mohammed, discuțiile vizând stadiul implementării obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România și punerea în practică a Agendei 2030.

„Premierul a evidenţiat importanţa şi rolul Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, ca mijloc de realizare a progreselor substanţiale în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi a ţintelor acestora de dezvoltare. Cu acest prilej, a fost prezentat stadiul implementării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România, prim-ministrul accentuând faptul că numai printr-o rețea inter-instituțională bine consolidată și o coordonare eficientă putem să mobilizăm toți actorii – mediul de afaceri, mediul academic, sindicate, societatea civilă, organizaţii neguvernamentale - care au capacitatea să contribuie la punerea în practică a Agendei 2030”, informează Guvernul, într-un comunicat de presă.

Prim-ministrul român a subliniat importanța implicării tinerilor în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, temă susţinută, de altfel, de România, în perioada exercitării Președinției Consiliului UE.

Întâlnirea a oferit oportunitatea de a face mai vizibilă activitatea României în domeniul dezvoltării durabile și de a consolida astfel poziția de centru regional pe care țara noastră o ocupă în interiorul Comisiei Economice ONU pentru Europa (UNECE).

În context, a fost evidențiată importanța parteneriatelor şi organizarea de către ţara noastră, în parteneriat cu UNECE, în aprilie 2019, a conferinţei regionale cu tema Agenda 2030: parteneriate pentru dezvoltare durabilă.

Șeful Executivului a subliniat că obiectivul Agendei 2030 de „a nu lăsa pe nimeni în urmă” presupune conservarea unei planete durabile pentru noi şi generaţiile viitoare şi a salutat accentul pus anul acesta pe subiectele referitoare la schimbări climatice şi dezvoltare durabilă, de interes permanent pentru România, conform sursei citate.

„De asemenea, prim-ministrul a reiterat susţinerea României pentru abordarea promovată de Secretarul General António Guterres şi de Secretarul General adjunct Amina Mohammed privind reforma sistemului ONU de dezvoltare, atât din punct de vedere al substanţei, cât şi al implicaţiilor financiare şi operaţionale, care au ca obiectiv creşterea eficienţei implementării Agendei 2030 de către sistemul ONU de dezvoltare”, mai arată sursa citată.

Secretarul general adjunct al ONU a mulţumit României pentru implicarea de o manieră constantă în activităţile organizației.

În septembrie 2015, România s-a alăturat liderilor celor 193 state membre ale ONU la Summit-ul privind dezvoltarea, adoptând Agenda 2030 pentru dezvoltarea durabilă, un program de acţiune globală cu un caracter universal care promovează echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economic, social şi de mediu.

Dezvoltarea durabilă și pilonii economici, sociali și de mediu reprezintă noul cadru pentru dezvoltarea globală, regională, naţională și locală, iar promovarea acestora reprezintă un obiectiv general pentru Uniunea Europeană și pentru statele membre.

Președinția României la Consiliul UE a introdus această temă în prioritățile Programului său de lucru.

Guvernul României are rol de coordonare la nivel naţional a implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltarea Durabilă şi a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (1.eradicarea sărăciei; 2.eradicarea foametei; 3.sănătate; 4.educaţie; 5.egalitate de gen; 6.apă; 7.energie; 8.muncă decentă; 9.infrastructură, industrie şi inovaţie; 10.eliminarea inegalităţilor; 11.oraşe; 12.consum şi producţie durabile; 13.schimbări climatice; 14.oceane, mări, resurse marine; 15.ecosisteme terestre; 16.instituţii eficiente; 17.parteneriate pentru dezvoltare).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.