Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viorica Dăncilă - Obiectivul central al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene este de a contribui la crearea unei Europe mai unite şi mai coezive

Viorica Dăncilă

Obiectivul central al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene este de a contribui la crearea unei Europe mai unite şi mai coezive, a declarat, marţi, la Strasbourg, prim-ministrul Viorica Dăncilă, potrivit Agerpres.

"În cadrul discuţiilor de astăzi am arătat că obiectivul central al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene este acela de a contribui la crearea unei Europe mai unite şi mai coezive. Aceasta este şi raţiunea pentru care am ales motto-ul Preşedinţiei noastre "coeziunea", valoare comună europeană. Apreciez sprijinul exprimat de preşedintele Tajani, în discuţiile pe care le-am avut, faţă de acest obiectiv central al Preşedinţiei noastre la Consiliul Uniunii Europene. Am fost de acord în dialogul nostru că, fără o Europă unită, coezivă, nu putem spera să dăm răspunsurile necesare provocărilor actuale cu care se confruntă Uniunea şi să obţinem rezultate concrete pe care cetăţenii noştri le aşteaptă", a afirmat Dăncilă în cadrul declaraţiilor de presă susţinute alături de preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Premierul a menţionat că, aşa cum s-a precizat şi în dezbaterea din Parlamentul European, sunt 242 de dosare care aşteaptă un răspuns.

"Sunt dosare grele, sunt dosare care necesită consens şi sperăm ca împreună cu Parlamentul European, împreună cu Comisia Europeană să putem să finalizăm cât mai multe din dosarele aflate pe agenda europeană. În acelaşi timp, aşa cum a precizat preşedintele Parlamentului European, trebuie să dăm răspuns unor provocări cu care Uniunea Europeană nu s-a întâlnit până în acest moment - şi mă refer la Brexit -, dar în acelaşi timp, şi la viitorul UE post-Brexit; şi un eveniment important în acest sens va fi summitul de la Sibiu, unde vom creiona împreună cu statele membre viitorul UE. Cadrul financiar multianual reprezintă o altă provocare, un dosar important, pentru care trebuie să facem paşi importanţi şi în acelaşi timp, o atenţie deosebită trebuie să o acordăm politicilor tradiţionale, mă refer la politica agricolă comună şi politica de coeziune, dar şi dosarelor legate de migraţie, politica de azil, terorism, politica de apărare, politica externă, care necesită un consens pe care sperăm să îl obţinem în cadrul Consiliului UE", a declarat Dăncilă.

Premierul a subliniat că România îşi va îndeplini îndatorirea de mediator imparţial şi facilitator de consens şi şi-a exprimat speranţa ca răspunsurile Preşedinţiei române să fie cât mai apropiate de cetăţenii europeni.

"Toate aceste provocări, care aşteaptă răspunsuri din partea noastră, închiderea cât mai multor dosare, vor trebui să se facă în prima parte a anului, pentru că, aşa cum ştiţi, în luna mai vor fi alegeri europarlamentare şi trebuie să ne concentrăm activitatea în prima parte a anului. Sperăm ca prin răspunsurile pe care le vom da, prin deciziile pe care le vom lua împreună, Uniunea Europeană să devină mai puternică şi în ceea ce priveşte rezultatele concrete pentru cetăţeni. Este important ca cetăţenii să poată percepe mai bine rezultatele tangibile şi valoarea adăugată a proiectului european, pentru că acest lucru este necesar, în contextul viitoarelor alegeri europene. În calitate de Preşedinţie a Consiliului UE, suntem hotărâţi să avem un rol constructiv în identificarea împreună cu Parlamentul European a celor mai bune modalităţi de avansare a procesului de integrare europeană, urmărind în acelaşi timp o agendă pozitivă, consensuală şi, aşa cum am subliniat anterior, orientată spre cetăţean", a mai declarat Dăncilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.