Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Virgil Musta trage un semnal de alarmă înainte de începerea școlilor: 'Nu copiii reprezintă riscul principal'. Unde este marea problemă

stirileprotv.ro
Virgil Musta

Virgil Musta, medic infecționist la Spitalul “Victor Babeş” din Timişoara, a declarat că începerea școlii trebuie să țină cont de anumite reguli, pentru a evita apariţia de noi cazuri de COVID-19.

„Eu cred că trebuie să fim echilibraţi. Avem un învățământ puternic și niște copii învățați. O societate solidă se bazează pe multă cunoaștere. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm securitatea copiilor şi a familiilor acestora. Eu am propus ca școală să înceapă după anumite reguli, într-un parteneriat între şcoală, profesori, elevi și părinți. Fiecare are anumite responsabilităţi astfel încât împreună să depăşim acest moment. Peste tot în lume, în țări în care a început deja școala, numărul de cazuri a crescut. La noi deja toate secțiile de terapie intensivă sunt pline şi nu ne putem permite să avem foarte multe cazuri noi. Responsabilitatea în această problema aparţine familiei. Acolo unde există părinți sau bunici care nu pot fi izolaţi şi au comorbidități, aș recomandă școală online, cel puțin o perioada. Nu copiii reprezintă riscul principal. Problema mare este la pariniti și bunici. Decizia este a părinților: dacă trimit copilul la școală sau face școală online", a declarant medicul într-o intervenție la România TV.

Avertismentul unui expert în plină criză: Există un risc mare ca China să îşi dezvolte sisteme separate faţă de restul lumii

Zilele trecute, Musta preciza că nu vor exista „zero riscuri” în cazul trimiterii copiilor la şcoală.

”Începerea şcolii cu responsabilitate, implicare şi dialog constructiv. Revin pe acest subiect pentru că ştiu cât de important este şi ce implicaţii are, nu doar asupra copiilor. Am spus şi anterior că sunt evidente pentru dezvoltarea copiilor avantajele educaţiei realizate la şcoală, atât pentru transmiterea şi asimilarea informaţiilor, cât şi pentru socializare. În acelaşi timp, este bine să înţelegem încă de pe acum că nu vor exista ”zero riscuri” în cazul trimiterii copiilor la şcoală, aşa cum de fapt, nici înainte de această pandemie, nimeni nu putea garanta faptul că prin prezenţa la şcoală copiii nu se puteau îmbolnăvi de alte boli transmisibile (mai uşoare sau mai severe) sau că nu ar putea transmite apoi astfel de boli celor din familie.

Sigur că acum suntem în situaţia în care ştim de prezenţa acestui virus în comunitate, dar ştim deja şi câteva măsuri prin care putem preveni transmiterea acestuia, inclusiv în şcoli. Important este ca aceste măsuri să fie şi respectate, în permanenţă”, a afirmat Virgil Musta.

În opinia medicului, la nivelul fiecărei școli, grădinițe trebuie respectate protocoale clare care să asigure condițiile pentru distanțarea copiilor în clase, evitarea activităților care duc la aglomerare, curățirea și dezinfecția suprafețelor, aerisirea încăperilor, conditii de igienă prin punerea la dispoziție de apă, săpun, dezinfectanți, atât copiilor, cât și profesorilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.