Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Virgil Nițulescu este noul director al MȚR- Prioritară este redeschiderea colecției muzeului

www.descopera.ro
muzeul taranului

Virgil Nițulescu s-a întors la conducerea Muzeului Național al Țăranului Român din București, după doi ani și jumătate de acțiuni în instanță și răspunsuri la investigații deschise împotriva sa. "Prioritară este redeschiderea colecției permanente a muzeului", a declarat Nițulescu pentru MEDIAFAX.

Virgil Nițulescu a revenit, luni, la Muzeul Țăranului Român (MȚR) din București, în calitate de director, după aproape doi ani și jumătate de absență: "Am avut un sentiment personal că am plecat din muzeu pe parcursul weekendului și că m-am întors luni", a spus Nițulescu pentru MEDIAFAX.

"Nu am ținut legătura cu muzeul în niciun fel. Au fost unii dintre foștii colegi care mai vorbeau cu mine, îmi spuneau «La Mulți Ani», de ziua mea..., dar, în rest, nu am mai avut nicio legătură cu muzeul. Eu am fost angajat în minister (Ministerul Culturii și Identității Naționale, n.r.) la un an de zile după ce am fost plecat, ca să zic așa, de la muzeu. Acolo nu am lucrat direct cu secretarul de stat care se ocupa de muzee, așa că nu a fost niciun contact, în afara faptului că muzeul era membru al Rețelei Naționale a Muzeelor, iar eu am fost, până anul trecut, în noiembrie, președintele rețelei", a spus Nițulescu pentru MEDIAFAX.

Ultima dată, fostul director a intrat în muzeu în luna august 2016, potrivit declarației date MEDIAFAX.

"Cel mai greu a fost să trec moral peste sentimentul că mi s-a făcut o mare nedreptate și, de ce să nu recunosc, pentru mine a fost o perioadă de dezamăgire și de frustrare, pentru că exista riscul să se piardă tot ceea ce am făcut atât cât am apucat să fac bine pentru muzeu", a mai spus Nițulescu, care, în această perioadă a câștigat procesul prin care ceruse Ministerului Culturii să îi recunoască dreptul de a conduce Muzeul Țăranului Român, după ce câștigase un al doilea concurs pentru funcția de manager.

Virgil Ștefan Nițulescu a condus muzeul din 2010 până în 2016, când o primă sesiune a concursului pentru postul de director a fost câștigată de Vintilă Mihăilescu. Virgil Nițulescu a contestat prezența în comisia de jurizare a arhitectului Șerban Sturdza, care nu îndeplinea condițiile cerute de lege în privința experienței legate de instituția pentru a cărei conducere se concura.

La al doilea concurs, Virgil Nițulescu a fost declarat câștigător, dar celălalt concurent a deschis, la rândul său, un proces împotriva Ministerului Culturii.

"Nu am avut timp de festivisme. În afară de câteva întâlniri cu oameni din funcții de conducere și responsabili din muzeu pentru rezolvarea unor probleme solicitate de minister sau altele legate de repunerea în funcțiune a clădirii, nu am avut timp să mă văd cu toată lumea", a descris Nițulescu reîntâlnirea cu angajații muzeului.

Nițulescu a spus că, după 18 februarie, ar vrea să încheie un raport legat de situația găsită la întoarcerea în muzeu: "Vreau, în timpul ăsta, să văd exact despre ce e vorba. Principala mea prioritate este redeschiderea colecției permanente a muzeului. În funcție de acest scop important se vor ordona toate obiectivele pe care le am de îndeplinit", a spus Virgil Nițulescu.

Muzeul Țăranului Român a fost reînființat în 1990, reluând direcția Muzeului de etnografie, artă națională, artă decorativă și industrială înființat în 1906. După reînființare, Horia Bernea a condus instituția până în anul 2000, urmat de Irina Nicolau (ca interimar, 2000-2001), Dinu C. Giurescu (2001-2005), Vintilă Mihăilescu (2005-2010) și Virgil Ștefan Nițulescu (din 2010), în ultimii ani, interimatul fiind asigurat de Lila Passima.

De la jumătatea lui 2016, o serie de acțiuni de control solicitate de Agenția Națională pentru Integritate și Corpul de control al primului ministru au verificat legalitatea și corectitudinea concursului de ocupare a postului de manager la Muzeul Național al Țăranului Român, dar și contracte încheiate în timpul primului mandat deținut de Virgil Nițulescu, întârziind numirea acestuia pentru un nou mandat la conducerea instituției.

Nițulescu a început luni noul mandat de manager al Muzeului Țăranului Român, la 28 de luni de la câștigarea concursului organizat de Ministerul Culturii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.