Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Virgil Popescu: 'Mâine mă văd cu un producător din Cluj, care doreşte să avem o discuţie pe ventilatoare'

Facebook
virgil popescu

Primele 15 izolete din producţia românească au fost vineri recepţionate, iar cercetătorii de la Institutul Academiei Tehnice Militare colaborează cu cei de la Dacia Renault şi Bosch la un proiect de echipamente de ventilaţie mecanică pentru ATI, pentru a încerca să ajungem în timp record la o producţie, în aşa fel încât să preîntâmpinăm lipsa de ventilatoare, a declarat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

"Astăzi m-am dus la Romarm, la Stimpex, deci este o colaborare a Ministerului Apărării Naţionale cu Romarm şi Stimpex, pe un proiect dezvoltat la cercetarea Ministerului Apărării Naţionale. Practic, astăzi am recepţionat primele 15 izolete - sunt deja funcţionale - avem comandă de 130 de la ONAC, 100 le-a comandat Ministerul Apărării pentru nevoile Ministerului Apărării, dar domnul Ciucă (ministrul de resort - n. r.) a dat ordin ca din această sută să păstreze doar 5 sau 10 şi restul să le doneze către judeţele care nu au şi probabil vom ajunge la o producţie de vreo 10 izolete pe zi, în aşa fel încât, în cel mai scurt timp, să dăm drumul în ţară la cei care au nevoie de izolete", a afirmat Popescu, la România TV, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Informații importante! Gigi Becali a investit 40.000 de euro în teste

În plus, ministrul a precizat că sâmbătă se va întâlni cu un antreprenor din Cluj, care doreşte să producă ventilatoare, iar în paralel se desfăşoară un proiect ce vizează producerea de echipamente de ventilaţie mecanică pentru ATI.

"Mai mult, mâine mă văd cu un producător - şi sunt extraordinar de foarte bine surprins - din Cluj, care doreşte, care are posibilitate şi doreşte să avem o discuţie pe aparate de ventilat mecanice. Vine special de la Cluj să vadă. Îl voi ajuta cu absolut tot ce pot, să vedem cât de repede putem demara. Iar în paralel, tot la Institutul Academia Tehnică Militară, i-am pus în legătură pe cei care lucrează acolo în cercetare cu cei de la Dacia Renault şi Bosch şi lucrează în paralel la un alt proiect de echipamente de ventilaţie mecanică, deci ventilatoare mecanice pentru ATI, tocmai pentru a încerca să ajungem în timp record la o producţie, în aşa fel încât să preîntâmpinăm lipsa de aparate de ventilat mecanice", a adăugat Virgil Popescu.

Primul lot de 15 de izolete de concepţie şi producţie românească a fost recepţionat vineri, în prezenţa premierului Ludovic Orban, a ministrului Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi a ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu.

Citește și: Victor Ponta trece la atac: Ce face Guvernul PNL Orban acum când spitalele nu au bani?

Potrivit unui comunicat MApN, dispozitivele medicale recepţionate de Departamentul pentru armamente şi Direcţia medicală a MApN sunt produse în serie după un proiect de cercetare militară - "Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenţi biologici - BIOEVAC", dezvoltat de cercetători ştiinţifici militari specializaţi în proiecte în domeniul CBRN (ameninţări de tip chimic, biologic, radiologic şi nuclear).

Prima comandă a MApN este de de aproximativ 100 de izolete, care vor fi distribuite, prin Direcţia medicală, sistemului medical naţional. Producţia de izolete va continua şi după onorarea primei comenzi, pentru a răspunde cerinţei în creştere pentru aceste dispozitive medicale, arată sursa citată.

Tot vineri, cercetătorii ştiinţifici din cadrul Centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie au prezentat oficialilor din Guvernul României, la sediul instituţiei militare de cercetare, prototipul unui alt proiect dezvoltat recent pentru susţinerea eforturilor de combatere a pandemiei cu COVID-19: "Modul pentru izolarea personalului contaminat cu agenţi biologici - BIOEVAC", destinat izolării în condiţii de siguranţă a pacienţilor, inclusiv a celor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, care produce boala COVID-19.

Citește și: Senzațional! Imaginile cu tânărul care a mers până în Iași dintr-un sat aflat la 40 de kilometri distanță călare pe cal, au devenit virale pe rețelele de socializare

Produsul va trece, în perioada imediat următoare, printr-un program accelerat de testare-evaluare pentru verificarea caracteristicilor de performanţă, în vederea omologării şi producţiei în serie, evidenţiază MApN.

Sistemul de evacuare a personalului contaminat cu agenţi biologici - BIOEVAC asigură izolarea temporară şi transportul în siguranţă al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenţi biologici, inclusiv SARS-CoV-2 şi este dotat cu un sistem de filtro-ventilaţie cu presiune negativă. Produsul, dezvoltat de cercetătorii militari împreună cu medicii militari, îndeplineşte standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare şi pe traseul de transport al persoanei infectate.

Citește și: Ludovic Orban a comis-o: ‘Am discutat măsuri pentru a crește riscul de infectare a cadrelor medicale și a pacienților’

Modulul pentru izolarea personalului contaminat cu agenţi biologici - BIOSAFE, dezvoltat de aceleaşi stucturi de cercetare ale MApN, constă într-o unitate de izolare mobilă destinată izolării imediate şi eficiente a persoanelor suspecte sau contaminate cu agenţi biologici înalt patogeni, pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a tratamentului medical. Echiparea produsului cu o unitate de filtro-ventilaţie cu presiune negativă asigură securitatea din punct de vedere al riscului de contaminare în zona de izolare.

La dezvoltarea acestor proiecte au contribuit Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie din cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM), structură aflată în subordinea Departamentului pentru armamente, şi Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare, structură aflată în subordinea Direcţiei Medicale a MApN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.