Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Virusul mortal despre care unii români nu știau nimic înainte de a afla că sunt bolnavi

Radu Pop
hepatita

80% dintre românii infectați cu virusul hepatic B sau C susțin că nu știau nimic despre hepatitele virale înainte de a afla că sunt bolnavi, în condițiile în care, în România, acestea reprezintă o problemă de sănătate publică. Medicii atrag atenția că, deși analizele și tratamentele pentru această boală – care netratată ucide – sunt decontate de stat, multor pacienți li se cere să le plătească, iar pentru că sunt foarte scumpe, circa 40% renunță să se mai trateze.

În România, hepatitele cronice virale reprezintă o problemă de sănătate publică. Vorbim de o jumătate de milion de oameni care au virusul hepatitic C, de un număr foarte mare cu virus hepatitic B, sunt pacienți care au și virusul Delta. „Este important să discutăm de o testare extinsă care să se refere în primul rând la grupurile vulnerabile – și aici vorbim de consumatorii de droguri, de cei care au, în general, un comportament la risc –, la cazurile sociale. Aici ar fi important să discutăm despre statutul de persoană asigurată, despre o testare care să însemne un screening la nivel național, astfel încât la aceste persoane care au un comportament la risc să se facă o testare ori de câte ori este nevoie“, a atras atenția dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof.dr. Matei Balș” din București, informează Adevarul.ro. Acesta a adăugat că, în momentul în care ai diagnosticul, ideal ar fi să ai și cea mai bună variantă de tratament: „Din fericire, curând, la hepatitele B și D, vom putea vorbi de variante noi de tratament care să existe și în România. Este important, de asemenea, să avem stocuri pentru medicamentele actuale împotriva hepatitei B, C și D. Cred că viitorul apropiat va însemna un management cât se poate de bun care se referă la aceste hepatite virale, astfel încât lucrurile să fie ținute sub control într-o măsură cât mai bună“, a mai spus medicul.

Unde se vor desfășura campaniile

Peste 500 de persoane vor beneficia de testări gratuite pentru hepatitele B și C, în perioada 17-31 mai, în județele Brașov, Argeș, Cluj și Giurgiu, în cadrul campaniei „Săptămâna Europeană a Testării“ organizată de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO). „Ne bucurăm să luăm parte din nou la această inițiativă europeană de mare succes care a pornit acum 10 ani ca un eveniment anual, iar astăzi se poate lăuda cu două campanii în perioada primăverii și toamnei. Obiectivul nostru actual este de a face mai multe testări în cadrul grupurilor vulnerabile și în zonele în care trăiesc comunități defavorizate“, a declarat Marinela Debu, președinta APAH-RO.

Concret, se va merge în acele comunități și regiuni neacoperite de campaniile de testare de până acum. „Campaniile de testare și prevenție trebuie să devină o normalitate, susținute constant de autorități. În același timp, susținem necesitatea ca fiecare pacient depistat să aibă acces la tratament în cel mai scurt timp posibil. Numai astfel România va reuși să atingă obiectivului OMS de eliminare a hepatitelor virale până în 2030“, a mai spus Marinela Debu.

Aproape 40% au amânat tratamentul

Aceasta a făcut apel la autorități pentru a soluționa problema pacienților infectați, dar neasigurați și care nu pot beneficia de tratament gratuit. Asta pentru că, deși avem încă de anul trecut lege care le permite tratamentul, actul nu are norme de aplicare. Pacienții au mai cerut acces constant și predictibil la tratament pentru toate tipurile de hepatite.

„Dacă o persoană vrea să se testeze, medicul de familie îi poate da trimitere de testare gratuită, compensată prin pachetul de bază. Dacă medicul nu știe, costul celor două testări este de circa 100 de lei. Odată hepatita depistată – dacă persoana este asigurată –, teoretic n-ar trebui să mai plătească nimic. Ar trebui să aibă trimitere către gastroenterolog sau medicul de infecțioase, se duce pe spitalizare de zi și i se fac toate investigațiile necesare. Dar, dacă pacientul nu ajunge la unul dintre acele spitale care poate să asigure compensarea integrală a investigațiilor, atunci își plătește din buzunar, spitalul asigurând doar ceea ce e în pachetul de bază. I se spune: mergi și fă-ți o viremie – care costă 300-400 de lei, poate și mai mult, în funcție de laborator. Chiar și spitalele care asigură testarea pentru virusul hepatitic B nu pot să facă acești markeri pentru Delta și pacientul este pus să plătească. Și atunci, mai adăugați încă 600 de lei la total“, a enumerat Debu.

Șefa asociației de pacienți a cerut ca bolnavii din România să beneficieze de ultimele terapii inovatoare în toate formele de hepatite virale, așa cum se întâmplă în alte țări ale UE. Exemplul coinfecției B+D, pentru care există în sfârșit un tratament disponibil la nivel european.

Ce spune ministrul Sănătății

La rândul lui, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că instituția pe care o conduce a inițiat o HG pentru medicamentele cu aprobare necondiționată, dar că se așteaptă aprobarea din partea CNAS și a Ministerului Finanțelor ca să fie finanțabile aceste molecule.

Conform unui sondaj de opinie realizat de către APAH-RO în rândul pacienților cu diverse afecțiuni hepatice, peste 36% dintre aceștia au fost nevoiți să își amâne începerea tratamentului antiviral, chiar dacă au avut recomandare de la medic, din cauza absenței terapiei specifice sau pentru că nu era compensată integral în termen util. 80% dintre cei care au răspuns au declarat că nu știau nimic despre hepatitele virale înainte de a afla că sunt infectați. Reamintim că, în urmă cu patru ani, a fost elaborat „Planul-cadru național pentru controlul hepatitei în România până în 2030“, în acord cu strategia Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Prin acest plan, țara noastră și-a asumat, printre altele, reducerea la jumătate a transmiterii hepatitelor virale.

Hepatitele virale sunt contagioase și se transmit prin sânge, spermă sau alte lichide corporale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.