Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Visul american: Iohannis merge cu GulfStream 5, Dăncilă cu trenul

tren american
Și totuși nu e așa mare diferență între ei. Bine, Iohannis e președintele, primul om în stat, românul (nu neamțul) ales cu cele mai multe voturi de către conaționalii săi. Dăncilă este al patrulea om în stat și este... mai umană, mai tangibilă parcă.
Mai țineți minte vizita lui Iohannis în SUA de luna trecută? Da da, știți, atunci când Trump i-a dat lui Klaus șapca cu "Make Romania Great Again", când i-a zis că mai ușor cu relațiile comerciale cu China (Chinezii vin să investească în România. Când ne dăm cu alifia chinezească?) și când ne spunea că avem un ”viitor foarte, foarte luminos” că „Lumina (lor) vine de la Orient”.
content-image
Ca să fim corecți până la capăt, vizita lui Klaus a fost una bună și importantă pentru România. Chiar dacă Richard Quest (Quest means business) a spus atunci, în direct la CNN, că Trump continuă războiul comercial cu China la o întâlnire cu „prim-ministrul României”, ai noștri românași rețin că orice vizită a unui oficial în SUA este binevenită și că relațiile cu America trebuie întărite. De parcă ar fi fost „moi”, vezi Parteneriatul strategic România - SUA. Sau foaia de parcurs...
Bine, atunci Viorica Dăncilă s-a luat puțin de președinte, spunând că Iohannis "și-a dat cu părerea" în SUA despre modificarea legislației privind exploatarea gazelor din Marea Neagră și tehnologia 5G, dar asta doar Guvernul o poate face.
.
Dăncilă e în SUA. Și ce e rău în asta?

Tot văd diverși indivizi pe la TV care-și dau cu părerea și se dau cu curu’ de pământ că “Domne’, ce caută doamna acolo, că mai bine stătea acasă și se certa cu Iohannis”. Fraților, ați luat-o razna? E foarte bine că e acolo și Doamne Ajută să facă și ceva productiv pentru noi. Rău n-are cum să ne facă...
Bașca, vizita asta e și mai ieftină decât cea a lui Klaus, având în vedere că SGG-ul nu a închiriat un G5.5 special pentru zborul trans-atlantic, doar ca să aibă la dispoziție 4 paturi de o persoană, unul dublu și două însoțitoare de zbor. Apropo, just for the record, atunci avionul acela a decolat din Moscova, unde avea baza compania GlobalJet, ca să ajungă în București să-l ia pe neamț.
Așadar, Iohannis cu avionul privat, Dăncilă cu Turkish Airlines. Dar ne-am obișnuit: Iohannis joacă tenis la Miami, Dăncilă face grătar la Predeal!
content-image
Șefa executivului și ceilalți 5 miniștri parte din delegație sunt mai economi și zboară la New York, Washington la întoarcere, cu un avion de linie, Turkish Airlines, zbor cu escală la Istanbul. Maximum 850€ / persoana / dus-întors, conform unei simulări Momondo.
Dăncilă are întâlniri cu vicepreședintele SUA, Mike Pence și Rick Perry, secretarul Energiei, Departamentul de Stat SUA.
Totodată, mai sunt programate întâlniri cu primarul orașului Jersey, cu secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, plus cu reprezentanții Băncii Mondiale și Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Aici devine mai interesant. Pe lângă întâlnirile amintite, mai sunt tête-à-tête-uri și chiar dinner-uri cu președintele Comisiei de Comemorare a Acordului de Pace de la Camp David între Egipt și Israel, președintele American Jewish Committee și cu Arthur Schneier, Rabinul Șef al SUA. Plus alți reprezentanți ai comunității evreiești în Statele Unite.
Acțiunile sunt la New York și Washington. Între cele două orașe e o distanță de aproximativ 380 km. Sau 3 ore și puțin de mers pe freeway. În loc să meargă cu avionul între NY și D.C. sau să închirieze un bus elegant, delegația română a decis să parcurgă această distanță cu trenul.

De ce Israel?

De la Geoană încoa’, niciun PSD-ist greu nu a avut relații foarte bune cu americanii. Da, vorbesc despre PSD-iști grei în partid, care pot mișca lucrurile fără să fie luați la întrebări de ceilalți.
În ultimii ani a apărut Dragnea care a încercat o apropriere de SUA prin intermediul Israelului. Și i-a ieșit, într-o oarecare privință. Bine, a vrut să dream big în sensul în care a cerut insistent să se apropie de Trump, însă nu prea merge așa ușor. Cred, însă, că dacă nu avea problemele cu justiția, businessman-ul Trump l-ar fi primit pe Dragnea la Casa Alba.
Legat de Israel, mai țineți minte scrisoarea Premierul Israelului Benjamin Netanyahu către Dragnea cu celebra adresare „Dear Mr. President, Dear Liviu”? O atașez aici...
content-image
Dăncilă, împreună cu Dragnea, a avut o vizită oficială în Israel în aprilie 2018, prilej cu care: “cei doi oficiali s-au referit la buna cooperare existentă în formatul de colaborare multilateral, inclusiv în ceea ce privește susținerea reciprocă a candidaturilor. Premierul israelian a salutat adoptarea de către Guvernul României a cadrului de lansare a dezbaterii privind relocarea ambasadei României la Ierusalim”. Am redat dintr-un comunicat de presă al Guvernului. Repet, susținerea reciprocă a candidaturilor

Președintele Iohannis nu prea agreează axa PSD-Israel

La vremea respectivă, în aprilie 2018, Iohannis a acuzat că vizita în Israel a premierului şi a președintelui (de atunci) al PSD s-a făcut în secret, susținând că Viorica Dăncilă nu a vorbit în numele României, iar despre Liviu Dragnea a spus: „cine ştie ce înţelegeri secrete face cu evreii”. Mare greșeală...
Nevoit să-și ceară scuze
După ce a judecat-o la rece sau a primit anumite telefoane, Klaus Iohannis și-a cerut scuze comunităților evreiești, după ce a declarat că „cine ştie ce înţelegeri secrete face cu evreii” Liviu Dragnea, precizând că o va întreba pe Dăncilă despre vizita PSD-iștilor în Israel, subliniind că el este preşedintele Republicii şi că el răspunde de politica externă. “Ggguvernul mmmeu!”

„Fiţi asiguraţi că o să o întreb pe doamna Dăncilă cu ce ocazie a plecat în Israel în vizită bilaterală fără să sufle o vorbă, fără măcar din politeţe să mă sune sau să treacă pe la mine, fiindcă, totuşi, dacă PSD-ului nu-i convine, eu sunt preşedintele Republicii şi eu răspund de politica externă”, a declarat atunci Iohannis.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.