Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizibilitatea și comunicarea politicii de coeziune, o prioritate absolută

Corina Cretu Rovana Plumb

Un important punct pe agenda lucrărilor Consiliului Afaceri Generale, desfășurat, ieri, 12 aprilie, la Luxembourg, a fost prezentarea de către comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, a unei informări cu privire la demersul pe care Comisia Europeană l-a început în urmă cu an privind vizibilitatea și mai buna promovare a politicii de coeziune în rândul cetățenilor europeni.

Crețu a arătat că „În urma unui eurobarometru, s-a constatat că cetățenii europeni nu au cunoștință despre proiectele finanțate din politica de coeziune în statele membre”. Oficialul european a atras atenția că „Trebuie intensificată comunicarea pentru a face cunoscute beneficiile pe care această politică de finanțare le generează pentru cetățenii europeni, de la construirea de drumuri și școli, la dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare sau crearea de noi locuri de muncă”.

Crețu a făcut, astfel, un apel la statele membre să facă eforturi pentru o mai intensă promovare și pentru sprijinirea, în continuare, a inițiativei lansate în aprilie 2017, alături de comisarul Marianne Thyssen, prin intermediul a 7 propuneri menite să sporească vizibilitatea politicii de coeziune în Europa.

Prima dintre acțiuni se referă la crearea Alianței pentru Coeziune, al cărei scop este de a avea o veritabilă mișcare la nivel local, care să reunească toți factorii interesați de politica de coeziune.

Peste 3.500 entități - orașe și regiuni individuale, asociații umbrelă, politicieni, asociații profesionale, ONG-uri - s-au alăturat acestei Alianțe, coordonate de Comitetul Regiunilor. În mai puțin de un an, sub umbrela hashtag-ului oficial al campaniei (#CohesionAlliance), a fost lansat un site dedicat, au fost organizate o serie de evenimente și adoptate numeroase documente, inclusiv o petiție pentru promovarea acestei politici de finanțare și a inițiativelor de comunicare în domeniu.

La nivelul statelor membre, numeroase asociații naționale, autorități locale sau regionale, dar și profesioniști în domeniu s-au alăturat Alianței.

În România, în mai multe regiuni au fost găzduite o serie de dezbateri la care au participat comisarul european Corina Crețu, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, alături de alte numeroase autorități centrale și locale.

În prezent, statele membre sunt invitate să inițieze acțiuni care să marcheze aniversarea a 3 decenii de politică de coeziune în UE și să prezinte proiecte de promovare, consolidare și extindere a acțiunilor de creștere a vizibilității.

În acest sens, Ministerul Fondurilor Europene va anunța lansarea de noi inițiative care să susțină mai buna comunicare a posibilităților de finanțare din fonduri europene în actuala perioadă de programare, pe de o parte, și promovarea rezultatelor pe care cele 46,807 miliarde euro atrase de România le-a generat în țara noastră de la momentul aderării.

În același timp, MFE va realiza diverse acțiuni de comunicare pentru public și beneficiari, ce vor fi susținute inclusiv prin finanțare europeană, conform obligațiilor prevăzute în regulamentele europene.

În spiritul aceleiași noi filosofii privind comunicarea în domeniul fondurilor europene, Ministerul Fondurilor Europene va demara o campanie de consultare privind simplificarea procedurilor pentru accesarea banilor europeni și va propune un regulament de consultare cu beneficiarii de fonduri europene, pornind de la necesitatea unui mai bun dialog cu beneficiarii de fonduri europene, dar și cu mass-media.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.