Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizită ISTORICĂ a lui Benjamin Netanyahu, discurs EMOȚIONANT: Vreau să-i spun bunicului meu acum: Saba, m-am întors în această pădure a morţii

Benjamin Netanyahu

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, le-a adus vineri un omagiu victimelor Holocaustului, precum şi lituanienilor care au salvat evrei, el aflându-se într-o vizită istorică în Lituania, patria strămoşilor săi, relatează AFP.

Într-un discurs emoţionant, rostit la Memorialul Paneriai, de la periferia oraşului Vilnius, Netanyahu a evocat de asemenea agresiunea antisemită suferită de către bunicul său în urmă cu peste 100 de ani.

Citește și: Mega-tranzacție pe piața locală! Ce cunoscută bancă ar putea să dispară din România

''Vreau să-i spun bunicului meu acum: Saba, m-am întors în această pădure a morţii (unde 100.000 de persoane, inclusiv 70.000 de evrei, au fost ucise în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, nota red. AFP) ca prim-ministru al Israelului'', a declarat Netanyahu, primul şef de guvern israelian care se deplasează în Lituania.

''Nu vom mai fi niciodată fără apărare. Avem un stat, avem o armată şi suntem capabili să ne apărăm noi înşine'', a adăugat el.

Citește și: Mutare privind blogul lui Cătălin Tolontan! Ce schimbare radicală se va face .

Strămoşii lui Netanyahu au părăsit Lituania înainte de Holocaust. Cei care au rămas au avut un destin tragic: peste 90 % din cei peste 200.000 de evrei lituanieni au pierit în timpul ocupaţiei germane din perioada 1941-1944, menţionează AFP.

Netanyahu i-a decernat de asemenea postum unei familii lituaniene titlul ''Drept în popoare'' pentru că i-a salvat de nazişti pe vecinii lor evrei ascunzându-i în hambar şi în tuneluri sub grădină.

Citește și: Adevăratul motiv! De ce a fost dată afară Mihaela Rădulescu

Lituania s-a aflat mult timp sub tirul criticilor pentru că a întârziat să abordeze problema privind rolul colaboratorilor lituanieni ai naziştilor în exterminarea vecinilor lor evrei.

Premierul lituanian, Saulius Skvernelis, a subliniat vineri că ''faptele istorice nu vor fi niciodată ascunse, indiferent de durere''. ''Cred că am învăţat din lecţiile istoriei'', a declarat el în cursul ceremoniei.

Citește și: Soferi mai fericiți din 24 august! Ce schimbări aduce MAI

Netanyahu se află într-o vizită de patru zile în Lituania, ce are drept scop întărirea relaţiilor bilaterale şi obţinerea de sprijin pentru interesele Israelului în Orientul Mijlociu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.