Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizita lui Biden în Israel și Arabia Saudită reconfigurează relațiile diplomatice: oficialii au purtat discuții cu Turcia și Iordania

Agerpres - Reuters
Joe Biden

Prim-ministrul israelian Yair Lapid şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan au avut o discuţie telefonică duminică, în care şi-au exprimat speranţa de îmbunătăţire a relaţiilor dintre ţările lor, a informat biroul de presă al lui Lapid, potrivit Xinhua.

Cei doi lideri au fost de acord că 'relaţiile dintre Israel şi Turcia au o mare importanţă pentru securitatea, economia şi stabilitatea în Orientul Mijlociu', şi au salutat noul acord de aviaţie civilă semnat săptămâna trecută între ţările lor, se menţionează în comunicat, scrie Agerpres.

Erdogan i-a adresat felicitări lui Lapid, care a devenit prim-ministru interimar la 1 iulie, şi i-a urat succes în noua funcţie.

La rândul său, Lapid i-a mulţumit lui Erdogan pentru cooperarea dintre ţările lor pentru a dejuca tentativele de asasinat împotriva unor cetăţeni israelieni la Istanbul în iunie.

Convorbirea telefonică a avut loc în contextul unei încălziri a relaţiilor dintre Israel şi Turcia, după ani de animozitate în urma raidului israelian din mai 2010 împotriva unei flotile umanitare care încerca să spargă blocada impusă Fâşiei Gaza, asalt în care şi-au pierdut viaţa zece cetăţeni turci.

Yair Lapid a avut o serie de convorbiri telefonice cu lideri din regiune înaintea vizitelor pe care le va întreprinde preşedintele american Joe Biden în Israel şi Arabia Saudită în această săptămână. Lapid speră că acestea ar putea duce la o oarecare îmbunătăţire a legăturilor dintre Israel şi Arabia Saudită, ţări care nu au relaţii diplomatice bilaterale.

Sâmbătă, Lapid a avut o convorbire cu regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, după ce discuţia sa de vineri cu Mahmoud Abbas a fost prima din ultimii cinci ani a unui premier israelian cu un preşedinte palestinian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.