Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizită neanunţată a lui Carles Puigdemont în Scoţia

lavanguardia.com
Carles Puigdemont

Fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont a sosit vineri neanunţat în Scoţia, unde va participa la un colocviu în cadrul festivalului 'Beyond Borders' (Dincolo de frontiere), a anunţat executivul regional al Cataloniei, transmite AFP.

Este prima vizită în străinătate a lui Carles Puigdemont după ce la sfârşitul lui iulie a revenit în Belgia, odată cu retragerea de către justiţia spaniolă a mandatului european de arestare pe numele lui.

"A aterizat vineri după-amiază la Edinburgh, venind de la Bruxelles, iar drumul a decurs normal", a informat într-un comunicat guvernul regional catalan care a ţinut secretă această deplasare.

Carles Puigdemont urmează să participe duminică după-amiază la un colocviu în cadrul Forumului internaţional Beyond Borders, la invitaţia organizatorilor, potrivit comunicatului.

Vineri seară, festivalul nu îşi modificase programul pe site-ul său şi anunţa că la întâlnire va fi prezent actualul lider separatist al executivului catalan, Quim Torra, un apropiat al lui Carles Puigdemont.

Destituit după tentativa nereuşită de secesiune a Cataloniei de la 27 octombrie, Carles Puigdemont s-a exilat imediat în secret la Bruxelles.

El a fost închis pentru scurt timp în Germania, apoi reţinut patru luni în această ţară, perioadă în care justiţia germană a decis să autorizeze extrădarea lui numai pentru "deturnare de fonduri publice", nu şi pentru "rebeliune".

Judecătorul spaniol însărcinat cu ancheta asupra tentativei de secesiune a Cataloniei a retras mandatele de arestare internaţionale emis pe numele lui Carles Puigdemont, astfel că el a putut reveni în Belgia.

Alţi lideri catalani - printre care patru membri ai executivului, Antoni Comin, Lluis Puig i Gordi, Meritxell Serret (aflaţi în exil în Belgia) şi Clara Ponsati, care trăieşte în Scoţia - sunt liberi şi ei să se deplaseze în străinătate fără riscul de a fi arestaţi sau extrădaţi. În schimb, toţi ar fi arestaţi dacă revin în Spania, unde mandatul de arestare este încă valid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.