Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizita noului președinte al Ucrainei în Germania - Ucraina dorește să adere la UE și NATO

DW
Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a sosit marţi la Berlin, a pledat pentru aderarea Ucrainei la UE şi NATO în declaraţii făcute presei germane înaintea întâlnirii sale cu cancelarul Angela Merkel, potrivit dpa preluată de Agerpres.

'Ucraina face deja parte din familia europeană. Ucraina şi-ar dori integrarea europeană, aceasta fiind cea mai mare dorinţă a poporului nostru', a declarat Zelenski, într-un interviu apărut marţi în ziarul Bild.

'Dar realizăm că trebuie să obţinem rezultate convingătoare pentru a ne alătura spaţiului european pe plan economic, juridic, vamal şi digital', a adăugat el.

Preşedintele Ucrainei are programate o întrevedere cu cancelarul Angela Merkel şi o întâlnire cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier cu ocazia primei sale vizite oficiale în Germania, după preluarea mandatului la începutul lunii mai.

Pe lângă aspiraţiile europene ale Ucrainei, situaţia din estul ţării - scena unui conflict între armata Kievului şi rebelii separatişti proruşi - figurează de asemenea pe agenda discuţiilor pe care Zelenski le va avea în capitala germană.

De altfel, potrivit portalului ucrainean LB, în interviul pentru Bild, preşedintele ucrainean a declarat că în cazul unei eventuale întâlniri cu şeful statului rus, Vladimir Putin, va aborda în primul rând problema Donbasului şi a Crimeii, peninsula ucraineană anexată de Moscova în martie 2014.

'Voi începe cu faptul că Donbasul şi Crimeea sunt parte a Ucrainei', a subliniat Zelenski, exprimându-şi speranţa în revenirea peninsulei Crimeea la Ucraina.

'Iubesc foarte mult Crimeea.Am fost acolo de foarte multe ori. Acesta este un loc unicat din Ucraina, prin natura şi istorie sa. Pentru mine, Crimeea a fost întotdeauna şi rămâne parte a Ucrainei', a insistat preşedintele ucrainean, în timp ce Kremlinul a reiterat recent, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov, că problema Crimeii este închisă: peninsula este astăzi regiune a Federaţiei Ruse, conform publicaţiei menţionate.

Volodimir Zelenski a abordat, de altfel, problema situaţiei din Donbas şi în cadrul convorbirilor avute luni la Paris cu preşedintele francez Emmanuel Macron, în prima sa vizită oficială efectuată în străinătate după învestirea în funcţie. Franţa şi Germania fac parte din aşa-numitul format de negocieri 'Normandia'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.