Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizita oficială în Franţa a lui Tăriceanu - demers al diplomaţiei parlamentare, dedicat aprofundării dialogului politic

Inquam Photos / Octav Ganea
Calin Popescu Tariceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a efectuat, miercuri şi joi, o vizită oficială în Republica Franceză, demers dedicat aprofundării şi diversificării dialogului politic şi consolidării caracterului special al relaţiei tradiţionale de prietenie cu această ţară.

"Vizita oficială în Franţa a preşedintelui Senatului s-a înscris, ca demers al diplomaţiei parlamentare, în direcţia aprofundării şi diversificării dialogului politic şi consolidării caracterului special al relaţiei tradiţionale de prietenie cu Franţa", se arată într-un comunicat.
Programul vizitei oficiale a cuprins întrevederi cu preşedintele Senatului francez, Gerard Larcher, şi cu preşedintele Consiliului Constituţional francez, Laurent Fabius.

De asemenea, vizita a prilejuit organizarea de către Ambasada României şi Institutul Cultural Român de la Paris a unor evenimente de promovare a valorilor culturale româneşti, în perioada în care este în desfăşurare Sezonul România-Franţa.

"În cadrul convorbirilor cu oficialităţile franceze, preşedintele Senatului României a reafirmat importanţa pe care o acordă România parteneriatului strategic dintre cele două state. Demnitarul român a evidenţiat frecvenţa şi calitatea dialogului parlamentar, precum şi evoluţiile de substanţă înregistrate în dialogul politico-diplomatic din ultimii doi ani'', precizează sursa citată.

Călin Popescu-Tăriceanu a exprimat, totodată, dorinţa ca România şi Franţa să facă mai mult împreună, ''ca parteneri privilegiaţi, uniţi de puternice legături istorice, culturale şi lingvistice şi de viziunea comună a unei Europe unite şi puternice''.

Preşedintele Senatului a arătat că preşedinţia română a Consiliului UE "a demonstrat capacitatea de a-şi adapta abordările pentru a răspunde în mod corespunzător la provocările unui context politic dinamic şi imprevizibil, precum şi la evoluţiile neprevăzute din dosarul Brexit, una dintre principalele preocupări ale agendei politice europene curente".

Tăriceanu a menţionat că eforturile depuse de România pe parcursul primelor cinci luni de mandat au fost dedicate exclusiv promovării intereselor statelor membre, în spiritul unei abordări unitare, coerente şi incluzive.

În dialogul cu omologul francez, preşedintele Senatului a subliniat importanţa, pentru ambele părţi, a intensificării schimburilor şi cooperării economice, salutând nivelul ridicat al schimburilor comerciale, care în 2018 au atins cifra record de 9 miliarde de euro.

De asemenea, Călin Popescu-Tăriceanu a remarcat profilul consolidat al investiţiilor franceze în România şi a reafirmat dorinţa părţii române pentru atragerea de noi investiţii cu capital francez şi pentru diversificarea cooperării în domeniul comercial, atât la nivel corporativ, cât şi în ceea ce priveşte dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, arătând că România continuă să ofere oportunităţi permanente de investiţii şi perspective foarte bune de creştere pentru investitorii francezi.

Cei doi interlocutori au reliefat rolul determinant pe care ţările aliate aflate între Marea Neagră şi Marea Baltică îl au în asigurarea flancului estic al NATO şi implicit a securităţii şi apărării spaţiului euro-atlantic, precum şi importanţa pe care cooperarea, în spiritul complementarităţii, la nivel european o are în consolidarea contribuţiei statelor membre la securitatea UE.

În cadrul dialogului avut cu preşedintele Consiliului Constituţional francez, Laurent Fabius, Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat aportul deosebit al instituţiei Curţii Constituţionale pentru asigurarea unei funcţionări normale a statului de drept şi aşteptările societăţii la o abordare echidistantă şi neutră a acesteia faţă de forţele politice şi natura solicitărilor generate de acestea.

Demnitarul român a arătat că sesizările adresate Curţii Constituţionale se cuvine să nu creeze, prin numărul şi modalităţile în care sunt formulate, neajunsuri în funcţionarea normală a altor instituţii ale statului şi care să rezulte în noi blocaje de natură constituţională.

Cu ocazia prezenţei delegaţiei parlamentare române la Paris, Ambasada României a găzduit ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca lui Gerard Larcher, preşedintele Senatului Franţei, absolvent de medicină veterinară.

Totodată, în cadrul programului cultural, preşedinţii celor două Senate au inaugurat, în grădinile Palatului Luxembourg (sediul Senatului Franţei), sculptura "Zgârie-Nor" ("Gratte Ciel") a artistului român Ernő Bartha - unic în lume datorită sculpturilor sale din fân de dimensiuni monumentale -, ca parte a ansamblului de activităţi organizate de Institutul Cultural Român dedicate protejării şi promovării diversităţii expresiilor culturale în cadrul Sezonului România-Franţa.

Delegaţia Senatului României a vizitat expoziţia "Broderii de tradiţie bizantină din România între secolele XV şi XVII - în jurul stindardului lui Ştefan cel Mare".

În perspectiva demersurilor de promovare a valorilor româneşti, a fost organizată şi prezentarea colecţiei de modă "Patzaichin" a designer-ului român Olah Gyarfas, în prezenţa renumitului medaliat olimpic român.

Din delegaţie au făcut parte senatorii Titus Corlăţean (PSD), preşedintele Grupului parlamentar de prietenie România-Franţa din Senat, Cătălin Dumitru Toma (PNL), Dan Lungu (USR) şi Fejer Laszlo-Odon (UDMR).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.