Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizita premierului vietnamez în România marchează o piatră de hotar în relațiile bilaterale

Pham Minh Chinh

Vizita pe care premierul vietnamez Pham Minh Chinh o va efectua în România este de așteptat să marcheze o piatră de hotar în relațiile bilaterale de cooperare, contribuind la îmbunătățirea înțelegerii priorităților și intereselor reciproce, a declarat ambasadoarea României în Vietnam, Cristina Romila.

Vizita pe care premierul vietnamez Pham Minh Chinh o va efectua în România este de așteptat să marcheze o piatră de hotar în relațiile bilaterale de cooperare, contribuind la îmbunătățirea înțelegerii priorităților și intereselor celuilalt, a declarat ambasadoarea României în Vietnam, Cristina Romila, relatează Vietnam Plus citat de Rador Radio România.

Adresându-se presei, ambasadoarea a subliniat că vizita va continua promovarea dialogului bilateral la nivelul primului ministru, subliniind că va fi un punct culminant al legăturilor strânse dintre popoarele celor două țări, care au stat la baza relației bilaterale din ultimii 74 de ani.

Vizita va determina noi progrese în implementarea proiectelor comune și construirea cadrelor de cooperare juridică bilaterală, a spus ea.

Diplomatul a subliniat că fructuoasa cooperare dintre cele două ţări din ultimii cinci ani a marcat prietenia profundă dintre Vietnam şi România. Cele două părți și-au unit eforturile pentru a înfrunta provocări majore cum ar fi pandemia de COVID-19 și au colaborat pentru a evacua mai mult de 1.000 de cetățeni vietnamezi din zonele de conflict din Ucraina.

Romila a menționat că, prin întâlnirile dintre președintele României Klaus Werner Iohannis și premierul vietnamez Pham Minh Chinh, în marja evenimentelor internaționale, relațiile politico-diplomatice bilaterale au cunoscut noi progrese.

În special, când România a deținut Președinția Consiliului European, au fost semnate Acordul de Liber Schimb UE-Vietnam (EVFTA) și Acordul UE-Vietnam pentru Protecția Investițiilor (EVIPA), a spus ea, adăugând că România a fost unul dintre primii membri ai UE care a ratificat acordul.

În același timp, diplomația interpersonală dintre cele două țări a fost promovată după pandemia de COVID-19, alături de schimburi culturale, academice și de afaceri. Reprezentanții a 30 de universități din România au vizitat Vietnamul în ultimii doi ani. Orchestra Simfonică București a concertat la Hanoi și Da Lat în 2022 și 2023. O serie de delegații de afaceri românești au vizitat Vietnamul pentru a căuta oportunități de parteneriat, contribuind la diversificarea cooperării economice bilaterale, a menționat diplomatul.

În ceea ce privește domeniile majore de colaborare și prioritățile pentru parteneriatul bilateral în perioada următoare, ambasadorul a subliniat că cea de-a 17-a reuniune a Comitetului mixt Vietnam-România pentru Cooperare Economică din noiembrie anul trecut a avut rezultate fructuoase. Cele două părți au convenit asupra unor mecanisme importante de cooperare în domenii de interes reciproc, cum ar fi comerțul, agricultura, salubritatea, energia, munca, știința, tehnologia și cultura, a spus ambasadoarea.

România poate deveni o poartă pentru pătrunderea mărfurilor vietnameze în Europa, în timp ce Vietnamul poate sprijini România să intre pe piața ASEAN, a spus ambasadoarea.

Ea a subliniat necesitatea ca cele două părți să optimizeze eficiența EVFTA pentru a-și deschide și mai mult ușile una pentru cealaltă și pentru a atrage mai multe investiții în domenii de interes comun.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.