Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizită virtuală a Muzeului Textilelor de la Băiţa, cu prilejul aniversării Zilei Universale a Iei

copil port popular

Ambasada României la Copenhaga propune o întâlnire virtuală cu Muzeul Textilelor de la Băiţa şi cu creatoarea acestuia, Florica Zaharia, Conservator Emerit al Muzeului de Artă Metropolitan, cu prilejul aniversării Zilei Universale a Iei. Edificiul oferă, prin intermediul unei vaste colecţii, o experienţă unică de cunoaştere a ţesăturilor, a diferitelor tehnici şi a instrumentarului textil folosit de secole în lume în producerea materialelor textile, pornind de la fibre, coloranţi şi sfârşind cu simbolurile şi motivele integrate în ţesături, informează Ambasada într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

 


Muzeul Textilelor de la Băiţa, în judeţul Hunedoara a fost deschis în 2018, însă poiectul a început încă din anii '60, prin colectarea pieselor şi achiziţionarea clădirilor. După aproape 30 de ani petrecuţi la New York unde a desfăşurat o prodigioasă activitate în domeniul conservării textilelor în cadrul Muzeului de Artă Metropolitan (The Metropolitan Museum of Art), Florica Zaharia revine în România pentru a-şi pune extraordinara pasiune pentru materialul textil, moştenită pe linie maternă şi întregită de experienţa dobândită într-unul dintre cele mai de renume muzee de artă ale lumii, în slujba unui proiect de familie care ia naştere în locurile natale din Munţii Apuseni. Muzeul Textilelor de la Băiţa, se conturează astăzi drept unul dintre cele mai valoroase instrumente de conservare a patrimoniului textil universal şi românesc.

Citește și: Mita cerută de directorul Unifarm unei societăți pentru achiziția de măști și combinezoane a fost de 760.000 de euro - Ionel și-ar fi pus un subaltern să mintă

Anul 2021 va marca lansarea uneia dintre cele mai frumoase expoziţii intitulate "Celebrăm The Metropolitan Museum of Art. Piese de Vârf din Donaţia Muzeului Metropolitan către Muzeul Textilelor.", care va cuprinde o selecţie din cele 1871 de piese provenind din aproape 100 de culturi, dintre care şi cea românească, donaţie a Muzeului Metropolitan din New York.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.