Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vlad Cătună, la dezbaterea Greenpeace România: 'Tranziţia energetică este un subiect care nu se află pe agenda publică din România'

Twitter
Greenpeace

Subiectul tranziţiei energetice e unul extrem de relevant şi actual, dar nu se află printre principalele subiecte de pe agenda publică din România, a declarat, miercuri, într-o dezbatere de specialitate, Vlad Cătună, Climate & Energy Campaigner la Greenpeace România, potrivit agerpres.ro.

"Subiectul tranziţiei energetice e unul extrem de relevant şi actual, dar puţin dezbătut în România. Vedem că nu e printre principalele subiecte de pe agenda publică, inclusiv în zilele acestea când România se află în plină criză politică şi când politicienii vorbesc despre priorităţile şi reformele prin care ar trebui să trecem ca ţară, observăm că discuţiile despre tranziţia energetică, despre criza climatică, despre cum ar trebui să ne pregătim pentru a diminua efectele schimbărilor climatice şi despre cum ar trebui să ne adaptăm la schimbările climatice, discuţiile astea lipsesc. La fel cum lipsesc şi discuţiile despre cum facem faţă provocărilor de ordin economic şi social cauzat de această tranziţie energetică iminentă", a spus Cătună.

În viziunea specialistului Greenpeace România, deşi guvernele lumii trebuie să menţină planurile privind creşterea temperaturii medii globale cu până în 1,5 grade Celsius, "prin politicile actuale, ne îndreptăm spre un viitor apocaliptic în care temperatura medie globală va creşte cu aproape 3 grade".

"Aş mai adăuga un lucru extrem de important şi relevant: schimbările climatice nu mai reprezintă un pericol viitor, sunt deja aici şi situaţia de înrăutăţeşte. Am văzut că anul acesta fenomenele meteo extreme au fost foarte multe. Am avut parte de inundaţii, de valuri de căldură, de temperaturi-record, de furtuni puternice şi căderi de grindină, de secetă, de incendii de vegetaţie. Partea proastă este că ele vor fi din ce în ce mai frecvente şi mai intense în anii următori, inclusiv în România. Mesajul transmis de comunitatea oamenilor de ştiinţă în ultimul raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite - "Cod roşu pentru umanitate" - este foarte clar: guvernele lumii trebuie să-şi alinieze obiectivele şi planurile cu ţinta de menţinere a creşterii temperaturii medii globale până în 1,5 grade Celsius, iar asta înseamnă o reducere consistentă a emisiilor de gaze cu efect de seră. Problema e că, prin politicile actuale, ne îndreptăm spre un viitor apocaliptic în care temperatura medie globală va creşte cu aproape 3 grade..." este de părere Vlad Cătună.

Greenpeace România, în colaborare cu Energy Policy Group, organizează miercuri dezbaterea online cu tema "Tranziţia energetică - provocări locale şi naţionale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.