Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vlad Filat continuă să creadă în Unirea 'celor două state românești': 'Este mult mai aproape ca realizare, decât aderarea la UE'

basescu vlad filat

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, decorat în 2015 de Traian Băsescu, consideră că Republica Moldova și România au șanse mai mari de reunificare, decât ideea de integrare europeană a Republicii Moldova.

„A spune că aderarea la UE ar fi singura cale viabilă este un neadevăr. Fără îndoială, că aderarea poate fi o opțiune a proiectului de țară, dar nu singura. Chiar dacă aderarea la UE s-ar produce mâine, reunificarea cu România ar rămâne pe agenda politică, atât a partidelor cât și a cetățenilor. Cred că reunificarea celor două state românești este mult mai aproape ca realizare decât aderarea la UE”, scrie Vlad Filat pe pagina sa de Facebook.

Politicianul mai spune că mobilizarea cetățenilor în jurul ideii de integrare europeană ar fi o iluzie, întrucât opțiunile politice sunt de fapt geopolitice, iar în rândul populației nu există „un Snagov după modelul României” (n.r. - Declarația de la Snagov este un document semnat la 21 iunie 1995 de către liderii partidelor parlamentare din România, care atesta acordul forțelor politice față de strategia națională pentru pregătirea aderării României la Uniunea Europeană).

Potrivit lui Filat, în urma alegerilor europarlamentare din anul viitor Comisia Europeană și Parlamentul European își vor modifica substanțial componența, fapt ce va influența parcursul Republicii Moldova în Europa, dacă negocierile nu vor începe în toamna aceasta, sau până la reorganizarea noii Comisii Europene.

„În plus, nici începerea negocierilor și nici aderarea nu ne vor aduce gaze sau petrol în subsolul național. Aderarea la UE și reunificarea nu trebuie să fie nici antagonice, nici diferite, ci sinergice având ca scop nu doar bunăstarea și securitatea, ci și ancorarea definitivă în spațiul valoric euro-atlantic. Ieșirea din periferia geopolitică poate fi satisfăcută pe deplin doar prin reunificarea cu România și nu doar prin aderarea la diferite structuri internaționale. Suntem europeni pentru că suntem români, nu devenim europeni pentru că vom adera la Uniunea Europeană!”, mai scrie Vlad Filat.

Reacția fostului premier vine ca urmare a discursului mobilizator și puternic pro-european al președintelui Maia Sandu. Vlad Filat a menționat că perspectiva europeană a existat încă din anul 2009, apoi semnarea Acordului de Asociere și a celui de Liber Schimb și eliminarea vizelor UE pentru cetățenii Republicii Moldova. În context, politicianul spune că parcursul spre aderare a început cu PLDM și nu cu PAS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.