Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin a dat marele semnal către Occident: mesajul care ar putea schimba soarta războiului

alarabiya.net
Vladimir Putin Kremlin

Vizat din martie 2023 de un mandat de arestare al Curții Penale Internaționale (CPI), Vladimir Putin nu poate călători pe plan internațional așa cum dorește pentru a nu risca arestarea. Astfel, președintele rus a ratat recent G20 din India, dar pe 22 noiembrie, în cadrul unui nou summit virtual al grupului, șeful Kremlinului a decis de această dată să participe, prin videoconferință. Acest lucru nu reduce importanța momentului, amintește "Le Soir", deoarece "a fost prima dată de la începutul războiului din Ucraina când Vladimir Putin s-a adresat liderilor G20".

În mod logic, cuvintele sale au fost analizate cu atenție de întreaga presă internațională și poate că au surprins pe unii observatori. Pe acest subiect, "Il Corriere della Sera" relatează fragmentul care a stârnit cele mai multe reacții: "Acțiunea militară este întotdeauna o tragedie, […] și, evident, trebuie să ne gândim cum să punem capăt acestei tragedii. Mai mult, Rusia nu a refuzat niciodată dialogul pentru pace cu Ucraina. Nu Rusia, ci Ucraina a anunțat public că a abandonat masa negocierilor și a fost semnat un decret prezidențial pentru a interzice negocierile [în special cu Putin, în octombrie 2022]”.

 

Un semn către opinia publică pacifistă din Occident

Pentru cotidianul italian, însă, declarațiile președintelui rus sunt un concentrat de ipocrizie, deoarece "Putin continuă să trimită oameni pe front și să bombardeze Ucraina". Nu ar exista, așadar, nicio dorință de pace din partea șefului Kremlinului, continuă presa milaneză. "Putin vorbește despre negocieri pentru a face cu ochiul unei părți din această opinie publică care, în Occident, cere încetarea ostilităților. Cu siguranță nu o face pentru că își dorește cu adevărat pace", crede ziarul de centru.

În orice caz, războiul din Ucraina nu a fost singurul subiect ridicat de președintele rus în timpul discursului său, indică "The Guardian". Într-adevăr, "Putin și-a folosit discursul pentru a aborda alte probleme geopolitice, spunând că multă activitate economică se mută în Asia și Africa. El a spus că Rusia a expediat cereale în Africa gratuit și a subliniat angajamentul țării sale de a contribui la obiectivele globale de climat și dezvoltare".

Acestea sunt cuvinte care, potrivit presei britanice, au un obiectiv precis pe termen mediu, deoarece pot fi interpretate ca "o încercare de a extinde și mai mult influența Rusiei asupra țărilor din Sud".

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.