Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin ar putea face carieră în România: Cere ca noua Constituție să facă referire la Dumnezeu și interzicerea căsătoriilor homosexuale

vladimir putin lumanare

Preşedintele rus Vladimir Putin a înaintat Parlamentului noi amendamente constituţionale, care prevăd menţionarea lui Dumnezeu în Constituţie şi fixarea principiului că o căsătorie nu poate fi posibilă decât între un bărbat şi o femeie, au relatat media de stat şi oficiali din Rusia, preluaţi de AFP şi DPA.

Putin a anunţat în ianuarie ca Rusia va schimba Constituţia din 1993, iniţiativa fiind în mare măsură văzută ca o pregătire a terenului pentru după 2024, anul în care se termina al patrulea şi ultimul său mandat prezidenţial, informează agerpres.ro.

Citește și: După ce au golit rafturile, speriați de coronavirus, românii vor să dea marfa înapoi

Aceste amendamente constituţionale au fost adoptate în unanimitate de deputaţi în prima lectură, dar Vladimir Putin a înaintat alte 24 de pagini de amendamente înainte de a două lectură, cea mai importantă, prevăzută la 10 martie, a anunţat luni preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin.

"Amendamentele preşedintelui sunt rezultatul dialogului său cu reprezentanţi ai tuturor facţiunilor şi ai societăţii civile", a precizat el într-un comunicat publicat de Duma, camera inferioară a Parlamentului rus.

Citește și: Orban lansează acuze către PSD: ‘Respingerea OUG 1/2020 în Parlament înseamnă aruncarea în aer a bugetului’

Amendamentele prevăd ca menţiunea la 'credinţa în Dumnezeu' a ruşilor să fie introdusă în Constituţie şi stipulează că o căsătorie este uniunea dintre un bărbat şi o femeie, a precizat pentru AFP un vicepreşedinte al Parlamentului, Piotr Tolstoi.

"Sunt bucuros că acest amendament a fost iniţiat de şeful statului", a mai spus el, potrivit agenţiei oficiale de presă TASS.

Citește și: Dana Budeanu aruncă bomba: Cine e ministrul PSD care ar urma să fie luat de DNA, după Sorina Pintea

Promovarea publică a homosexualităţii este interzisă în Rusia, printr-o lege promulgată de Putin în 2013.

Noile amendamente interzic de asemenea ca porţiuni ale teritoriului rus să fie date altor state şi declară ilegală orice solicitare sau acţiune în acest sens.

Citește și: După ce au golit rafturile, speriați de coronavirus, românii vor să dea marfa înapoi

Vladimir Putin a evocat ideea de a introduce principiul interzicerii căsătoriei între persoane de acelaşi sex la mijlocul lunii februarie, în cadrul unei întâlniri cu un grup de lucru format de Kremlin pentru a pregăti reforma.

"Cât sunt eu preşedinte, nu se va întâmpla", a spus el atunci.

Citește și: Orban lansează acuze către PSD: ‘Respingerea OUG 1/2020 în Parlament înseamnă aruncarea în aer a bugetului’

Majoritatea amendamentelor votate de Dumă în primă lectură erau de natură mai constituţională, vizând în special întărirea puterilor prezidenţiale. Un 'vot popular' încă neclar ar urma să fie organizat la 22 aprilie pentru adoptarea acestor schimbări.

În vârstă de 67 de ani, Putin este la putere ca preşedinte sau prim-ministru de două decenii, iar actualul său mandat de şef al statului ar urma să se încheie în 2024. El este liderul rus care a stat cel mai mult la putere după liderul sovietic Iosif Stalin.

Citește și: Dana Budeanu aruncă bomba: Cine e ministrul PSD care ar urma să fie luat de DNA, după Sorina Pintea .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.