Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin ar putea să fie arestat în Africa

Tass
Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin ar urma să viziteze Africa de Sud în august pentru a participa la un summit BRICS. Africa de Sud este conștientă de obligația sa legală, a declarat duminică un purtător de cuvânt al președintelui Cyril Ramaphosa, referindu-se la acest aspect, după ce o instanță internațională a emis un mandat de arestare împotriva liderului rus, informează Reuters.

"Suntem, ca guvern, conștienți de obligația noastră legală. Cu toate acestea, până la summit, vom rămâne angajați cu diverse părți interesate relevante", a declarat purtătorul de cuvânt Vincent Magwenya. Deși nu a existat nicio confirmare oficială a vizitei lui Putin, se așteaptă ca acesta să participe la cel de-al 15-lea summit BRICS, așa cum a făcut-o și în 2013.

Africa dă asigurări

Dar o astfel de vizită ar pune guvernul Ramaphosa, care nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, într-o poziție ciudată după mandatul de arestare emis vineri de Curtea Penală Internațională (CPI). "Luăm act de raportul privind mandatul de arestare emis de CPI", a declarat Magwenya. "Rămâne angajamentul și dorința foarte puternică a Africii de Sud ca conflictul din Ucraina să fie rezolvat pe cale pașnică prin negocieri".

Context

Putin este doar al treilea șef de stat care este pus sub acuzare de Curtea Penală Internațională în timp ce se află încă la putere.

Fostul președinte sudanez Omar al-Bashir și fostul președinte libian Muammar Gaddafi sunt singurii alți lideri care au fost puși sub acuzare de CPI în timp ce erau șefi de stat. Acuzațiile împotriva lui Gaddafi au încetat după ce acesta a fost răsturnat și ucis în 2011.

Bashir, pus sub acuzare în 2009 pentru genocidul din Darfur, a rămas în funcție încă un deceniu până când a fost răsturnat în urma unei lovituri de stat. De atunci, el a fost urmărit penal în Sudan pentru alte crime, dar nu a fost predat CPI.

În timpul mandatului, el a călătorit în mai multe țări arabe și africane, inclusiv în state membre ale CPI, precum Ciad, Djibouti, Iordania, Kenya, Malawi, Africa de Sud și Uganda, care au refuzat să-l rețină. Instanța a mustrat aceste țări sau le-a trimis în fața Consiliului de Securitate al ONU pentru nerespectare.

CPI a judecat un singur fost șef de stat după ce a părăsit funcția: fostul președinte ivorian Laurent Gbagbo, care a fost achitat de toate acuzațiile în 2019, după un proces de trei ani.

Președintele Kenyei, William Ruto, și predecesorul său, Uhuru Kenyatta, au fost amândoi acuzați de CPI înainte de a fi aleși. Acuzațiile împotriva ambilor bărbați au fost între timp retrase. Kenyatta este singurul lider care a apărut în fața CPI în timp ce se afla încă în funcție.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.