Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultima mutare făcută de Vladimir Putin: cum vrea liderul de la Kremlin să consolideze economia Rusiei

tass.com
Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin a majorat numărul vicepremierilor în guvernul rus de la 10 la 11, indicând că unul dintre ei este și șeful Ministerului Industriei și Comerțului. Documentul a fost publicat marți pe portalul oficial de informații juridice, arată TASS.

"Pentru a stabili că prim-ministrul Federației Ruse are 11 deputați, inclusiv ministrul industriei și comerțului al Federației Ruse", a declarat Putin într-un decret.

Inițial, când s-a format Cabinetul, în ianuarie 2020, în el erau 9 vicepremieri. Structura a fost schimbată șase luni mai târziu.

În prezent, postul de șef al Ministerului Industriei și Comerțului al Federației Ruse este ocupat de Denis Manturov. După cum a relatat serviciul de presă al Guvernului rus, premierul rus Mihail Mișustin a prezentat Dumei de Stat candidatura lui Manturov pentru postul de viceprim-ministru - ministru al industriei și comerțului. Serviciul de presă al Dumei de Stat a indicat că candidatura sa va fi luată în considerare pe 15 iulie.

Potrivit legii, vicepremierii Federației Ruse sunt numiți de președinte după aprobarea candidaturilor lor de către Duma de Stat (n. r.: Parlamentul rus). Acest drept a fost atribuit camerei inferioare a Parlamentului prin modificarea constituției în 2020. Pentru prima dată, Duma a folosit-o în luna noiembrie a aceluiași an, când a luat în considerare candidați pentru funcția de vicepremier și cinci posturi ministeriale.

Prim-ministrul supune spre aprobare Dumei de Stat candidatura unui ministru federal (cu excepția miniștrilor blocului energetic, a șefilor Ministerului Situațiilor de Urgență și a Ministerului Afacerilor Externe) sau a viceprim-ministrului în termen de cel mult o săptămână de la data apariției unui post vacant. Camera inferioară decide apoi, în termen de o săptămână, dacă aprobă sau respinge candidatul depus.

În cazul a trei respingeri de către Duma de Stat a candidaților propuși, președintele rus are dreptul de a numi un ministru federal sau un vicepreședinte al guvernului dintre cei care îi vor fi oferiți de către prim-ministru, caz în care nu va mai fi necesară aprobarea de către camera inferioară. În același timp, președintele Federației Ruse nu are dreptul să refuze numirea vicepremierului și a miniștrilor ale căror candidaturi sunt aprobate de Dumă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.