Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin este înfruntat fățiș! Jurnalistul rus laureat cu Nobelul pentru Pace îşi donează medalia pentru a ajuta refugiaţii ucraineni

g4media.ro
dmitri muratov

Jurnalistul rus Dmitri Muratov, co-laureat cu Premiul Nobel pentru Pace anul trecut, a anunţat marţi că îşi va dona medalia pentru a fi scoasă la licitaţie cu scopul de a strânge fonduri pentru refugiaţii ucraineni, relatează Reuters, conform AGERPRES.

Cotidianul Novaia Gazeta, unde Muratov este redactor-şef, a precizat la începutul lunii martie că va elimina de pe site-ul său materialele despre acţiunile militare ale Rusiei în Ucraina din cauza cenzurii, ca răspuns la ameninţările cu procese penale la adresa jurnaliştilor şi cetăţenilor care nu adoptă discursul oficial al guvernului.

"Novaia Gazeta şi cu mine am decis să donăm Medalia Premiul Nobel pentru Pace 2021 către Fondul pentru Refugiaţii Ucraineni", se arată într-un articol semnat de Muratov şi apărut marţi.

"Există deja peste 10 milioane de refugiaţi. Le cer caselor de licitaţie să răspundă şi să scoată la licitaţie acest premiul faimos în întreaga lume", a precizat el.

Rusia a trimis zeci de mii de militari în Ucraina începând cu 24 februarie, în ceea ce ea numeşte o operaţiune specială de a anihila capacităţile militare ale statului vecin şi de a-i îndepărta de la putere pe liderii de la Kiev, pe care îi consideră "naţionalişti periculoşi".

Forţele ucrainene dau dovadă de o rezistenţă puternică, iar Occidentul a adoptat ample sancţiuni împotriva Rusiei în încercarea de a o forţa să îşi retragă trupele.

Muratov şi Novaia Gazeta, un ziar critic la adresa Kremlinului, au scris că cinci lucruri trebuie făcute în acest moment: "Oprirea luptelor, schimbul de prizonieri, predarea cadavrelor celor morţi, oferirea de coridoare umanitare şi de asistenţă şi sprijinirea refugiaţilor".

Muratov, care a câştigat premiul alături de Maria Ressa din Filipine, co-fondatoare a site-ului de ştiri Rappler, şi-a dedicat anul trecut Premiul Nobel celor şase jurnalişti ai ziarului său care au fost ucişi pentru activitatea lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.