Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin face acuzații revoltătoare: președintele Rusiei susține că UE blochează donații de îngrășăminte, trimise de țara sa comunităților sărace

vladimir putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat marţi UE că blochează donarea a 300.000 de tone de îngrăşăminte ruseşti ţărilor sărace, care au cea mai mare nevoie, într-un moment în care Moscova se plânge de obstacole la export din partea occidentalilor, potrivit AFP. 'Culmea cinismului este că până şi oferta noastră de a transfera gratuit 300.000 de tone de îngrăşăminte ruseşti blocate în porturile europene din cauza sancţiunilor spre ţări care au nevoie rămâne în continuare fără răspuns', a spus Putin în cadrul unei ceremonii de prezentare a scrisorilor de acreditare din partea a 20 de noi ambasadori, scrie Agerpres.

'E clar: nu vor să lase companiile noastre să câştige bani', a spus el, înainte de a adăuga: 'Dar noi vrem să dăm (acele tone de îngrăşăminte) gratuit ţărilor care au nevoie'. Rusia, o putere mondială în domeniul exportului de cereale, nu îşi poate vinde producţia şi îngrăşămintele din cauza sancţiunilor occidentale care afectează în special sectoarele financiar şi logistic.

În 2021, Rusia a fost primul exportator de îngrăşăminte pe bază de azot şi al doilea cel mai mare furnizor de îngrăşăminte pe bază de potasiu şi fosfor, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Vladimir Putin a criticat din nou marţi 'sancţiunile nelegitime' luate de unele ţări din Occident 'pentru a-şi întări poziţia' care - potrivit lui - 'au consecinţe negative asupra lor însele', dar şi asupra 'unor state total nevinovate care suferă din cauza unei astfel de politici, în primul rând ţările în curs de dezvoltare şi cele mai sărace', a afirmat el.

Potrivit lui, ţările din Africa, Asia de Sud şi America Latină 'au fost în principal afectate de restricţiile occidentale privind aprovizionarea cu energie, hrană şi îngrăşăminte ruseşti pe pieţele mondiale'. Aceste declaraţii intervin într-un moment în care Moscova contestă din ce în ce mai mult două acorduri încheiate în luna iulie la Istanbul care permit exportul de grâu şi porumb în pofida ofensivei ruse, dar şi, teoretic, exporturile Moscovei, afectate de sancţiunile occidentale. Kremlinul susţine în special că cele mai multe din produsele alimentare ucrainene merg în ţările europene, ceea ce Kievul neagă.

Criticile Moscovei la adresa acordurilor de la Istanbul suscită temeri că exporturile ucrainene vor fi din nou împiedicate, în contextul în care conflictul din Ucraina ridică îngrijorări privind securitatea alimentară la nivel mondial pe fondul creşterii generalizate a preţurilor pe pieţe. A

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.