Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin face o 'ofertă de nerefuzat' Europei, în prag de iarnă: 'Asigurăm aprovizionarea neîntreruptă cu gaze naturale pe termen lung'

Tass
Vladimir Putin

Vladimir Putin a confirmat disponibilitatea Federației Ruse de a furniza gaz Europei pe termen lung și neîntrerupt. Președintele rus Vladimir Putin, într-o conversație telefonică cu premierul italian Mario Draghi, a confirmat disponibilitatea Rusiei pe termen lung de a furniza neîntrerupt gaze naturale Europei, inclusiv prin Nord Stream 2.

„La inițiativa lui Mario Draghi, a fost pusă în discuție subiectul cooperării în sectorul energetic. Vladimir Putin a confirmat disponibilitatea Rusiei pe termen lung de a asigura aprovizionarea neîntreruptă cu gaze naturale către Europa, inclusiv utilizarea capacităților conductei Nord Stream 2”, se spune într-un comunicat de la Kremlin, citat de TASS.

Cei doi lideri au dat o evaluare pozitivă a relațiilor ruso-italiene, care se disting printr-un caracter constructiv și reciproc avantajos.

Întârzierile în procesul de aprobare au provocat temeri că Europa, care primeşte o treime din gnecesarul de gaze din Rusia, s-ar putea confrunta cu întreruperi de energie electrică din cauza livrărilor scăzute.

Nord Stream 2 s-a confruntat cu o opoziţie puternică din partea Statelor Unite şi a unor state europene, care spun că gazoductul va face Europa să depindă prea mult de Rusia pentru gaze.

Însă alte guverne europene spun că noua legătură este vitală pentru asigurarea aprovizionării cu energie, preţurile mai mari amplificând deja inflaţia.

Preţul gazelor cu librare la începutul anului viitor a crescut şi el, piaţa nu se aşteaptă acum la fluxuri majore prin Nord Stream 2 până la sfârşitul sezonului de încălzire de iarnă, moment în care cererea ar atinge deja vârful.

Contractele din Olanda pentru gazele cu livrare în ianuarie au crescut cu 7,8%, până la 101,61 euro pe MWh, în timp ce contractele britanice pentru gazele cu livrare în primele trei luni din 2022 au crescut cu aproape 12%, până la 2,45 lire sterline.

Unii analişti au spus că procesul de certificare ar putea dura luni de zile, deoarece Bruxelles-ul va trebui să-i dea undă verde odată ce autorităţile de reglementare germane îşi vor face recomandările.

”Acum estimăm că certificarea poate fi finalizată cel mai devreme în jurul lunii aprilie a anului viitor, cu un potenţial amplu de extindere până în august 2022, având în vedere probabilitatea unei evaluări şi mai stricte la următoarea etapă de revizuire a Comisiei Europene”, a declarat Zongqiang Luo, analist pentru piaţa gazelor naturale la Rystad Energy.

Guvernele europene se străduiesc să atenueze impactul preţurilor mari ale gazelor pentru consumatori şi întreprinderi cu măsuri precum plafonarea preţurilor şi subvenţii.

Preţurile mai mari ale energiei în Europa şi în întreaga lume influenţează deja inflaţia, ceea ce, la rândul ei, ar putea împinge factorii de decizie să majoreze ratele dobânzilor mai devreme decât era de aşteptat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.