Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin anunță că inflația din Rusia e mai mică decât în Țările de Jos și statele baltice

captură TV
Vladimir Putin

Nivelul inflației în Rusia a scăzut la 13,5% în termeni anuali, în timp ce în mai multe țări europene această rată este mai mare, a declarat, joi, președintele rus, Vladimir Putin, în timpul unei reuniuni pe tema economiei, potrivit TASS, scrie Rador.

"Inflaţia continuă să scadă. Săptămâna trecută a scăzut la 13,5%" - a spus şeful statului rus. Putin a atras atenția asupra faptului că inflația în zona euro este de circa 10%. Putin a dat ca exemplu indicatori din anumite țări europene: în Germania - 10,9%, în Țările de Jos - 17,1%, în Letonia - 22,4%, în Lituania - 22,5% şi în Estonia - 24,2%.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou maxim istoric în septembrie. Potrivit unei estimări preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 10% în septembrie, depăşind precedentul maxim istoric de 9,1% înregistrat în august. Aceasta este cea mai puternică creştere în ritm anual a preţurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică. Cifra anunţată de Eurostat depăşeşte estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 9,7%, şi este cu mult peste ţinta BCE, de 2%.

La fel ca şi în lunile precedente, creşterea inflaţiei în zona euro se explică prin faptul că preţurile la energie au înregistrat un avans de două cifre, cu o majorare de 40,8%, faţă de creşterea de 38,6% înregistrată în august, în timp ce preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au avut un avans de 11,8%, după o creştere de 10,6% în august.

În rândul ţărilor din zona euro, cea mai ridicată inflaţie în septembrie se înregistrează în ţările baltice, toate cu o creştere a preţurilor de peste 20%, în frunte fiind Estonia (24,2%), urmată de Lituania (22,5%) şi Letonia (22,4%). La polul opus, cea mai mică creştere a preţurilor se înregistrează în Franţa (6,2%) şi Malta (7,3%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.