Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin pregătește ceva major: Rusia intensifică activitatea pe un poligon pentru teste nucleare

Daily Star
Putin Nuclear

Un expert japonez specializat în problemele armatei ruse a estimat că intensificarea lucrărilor de construcții pe un poligon folosit pentru teste nucleare din nordul Rusiei, observată încă din anul trecut, crește probabilitatea unui nou test nuclear din partea Moscovei.

După analizarea imaginilor din satelit, profesorul asociat Yu Koizumi de la Universitatea din Tokyo a declarat că o structură de mari dimensiuni, presupusă a fi legată de teste nucleare, pare să fie aproape finalizată pe poligonul din arhipelagul Novaia Zemlia din Marea Arctică, conform agenției Kyodo News, citată de Agerpres.

Koizumi a caracterizat aceste activități drept excepționale și a sugerat că Rusia ar putea fi în pregătire pentru un test nuclear subcritic, care nu generează o explozie. El a opinat că această mișcare a Rusiei ar avea scopul de a intimida țările europene și Statele Unite în legătură cu sprijinul lor pentru Ucraina, angajată în războiul declanșat de Moscova prin invazia sa pe scară largă în februarie 2022.

Novaia Zemlia a fost locul unde Uniunea Sovietică a efectuat aproximativ 130 de teste nucleare, inclusiv în atmosferă, în subteran și subacvatic, între 1955 și 1990. Rusia, ca succesoare a URSS-ului, a continuat să efectueze teste nucleare subcritice în această insulă pentru a-și perfecționa armele nucleare și pentru a evalua capacitățile acestora, cel mai recent fiind efectuat în 2004.

Imaginile din satelit furnizate de compania de tehnologie spațială Maxar Technologies Inc. și de firma de imagistică terestră Planet Labs PBC din Statele Unite au arătat că lucrările de construcție a unei facilități de mari dimensiuni erau în desfășurare pe poligonul de teste în vara anului trecut în partea de sud a insulei Novaia Zemlia, conform lui Koizumi.

Clădirea, cu o lungime de aproximativ 200 de metri, este de aproape două ori mai mare decât alte facilități din zonă și era aproape finalizată în imaginile Maxar realizate la începutul lunii februarie, a declarat Koizumi. El a menționat că este foarte probabil ca facilitățile să fi fost construite recent pentru un test (nuclear), adăugând că o grămadă de materiale în jurul unui aeroport sugerează că această facilitare ar putea fi extinsă în continuare.

Cu toate acestea, Koizumi a precizat că imaginile nu oferă nicio dovadă directă a vreunui test nuclear, menționând că zăpada care acoperă o intrare a unui tunel situat la aproximativ 3 kilometri de situl nuclear în munți, care ar putea fi folosit pentru un experiment nuclear subcritic. În noiembrie trecut, Rusia a revocat ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty - CTBT), care interzice toate exploziile nucleare, fie în scopuri militare, fie în scopuri pașnice, într-un gest considerat ca o ieșire de facto din tratat.

„Faptul că Rusia joacă cartea unui test nuclear ar trebui să ne îngrijoreze în mod serios”, a declarat Koizumi, citat de Kyodo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.