Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin propune un nou concept: cum vrea să mențină 'pacea' liderul de la Kremlin în alte țări

vestidinrusia.ro
vladimir putin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a invitat Duma de Stat să aprobe introducerea conceptului de „stat coordonator”. Sub auspiciile sale,  vor putea crea o forță colectivă de menținere a păcii CSTO.

Liderul de la Kremlin a înaintat joi Dumei de Stat spre ratificare un protocol privind modificarea acordului de menținere a păcii OTSC, care prevede introducerea conceptului de „stat coordonator”. Textul este plasat în mediul online al  Dumei.

„Protocolul introduce conceptul de stat coordonator și prevede că, sub auspiciile acestuia, forțele colective de menținere a păcii ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă sunt create pentru a fi utilizate în operațiunile ONU de menținere a păcii”, se arată în nota explicativă, relatează TASS. Protocolul a fost semnat pe 16 septembrie 2021 la Dushanbe.

Vladimir Putin a trimis trupe, sub umbrela oferită de CSTO, în Kazahstan la începutul lui 2022, iar protestele au fost în acest fel oprite. El susținea la acel moment că operațiunea de menținere a păcii CSTO din Kazahstan a fost oportună și legitimă. „Am reușit să realizăm desfășurarea completă a contingentului într-un timp destul de scurt. Considerăm acțiunile noastre comune o acțiune extrem de oportună și absolut, desigur, legitimă", a subliniat liderul rus la acea vreme.  El sublinia că soldații CSTO erau situați în Kazahstan pe baza unei cereri oficiale din partea conducerii republicii și în deplină conformitate cu articolul al patrulea din tratatul fundamental privind securitatea colectivă din 1992, care prevede că în cazul agresiunii împotriva oricare dintre statele participante, toate celelalte țări vor oferi sprijinul și asistența necesară, inclusiv militară. „Și ceea ce vedem este agresiunea terorismului internațional”, afirma Putin la acea vreme.

Vezi și : Putin, acuzații GRAVE împotriva Occidentului: 'În Kazahstan au fost grupuri de militanți bine organizate, fiind antrenați în lagărele teroriste din străinătate' .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.