Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin scoate tunurile la vedere pentru intimidarea Finlandei și Suediei

Vladimir Putin

Mai multe zeci de nave ruse luau parte joi la exerciţii militare în Marea Baltică, pe fondul tensiunilor în creştere în jurul acestei zone strategice, unde şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) desfăşoară manevre în prezent, informează AFP, relatează Agerpres.

"În cadrul acestui exerciţiu, grupuri navale tactice ale Flotei ruse de la Marea Baltică şi-au părăsit bazele şi s-au desfăşurat în zone specifice", a anunţat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, circa 60 de nave şi 40 de avioane şi elicoptere participă la aceste manevre care se derulează de asemenea pe uscat, în centre de antrenament ale exclavei ruse Kaliningrad. Marţi, în jur de 20 de nave ruse au participat deja la un exerciţiu în această zonă.

Exerciţiile ruse intervin în timp ce NATO desfăşoară de duminică manevre navale anuale de anvergură în Marea Baltică, denumite "Baltops 22", care ar urma să dureze până pe 17 iunie. Această intensă activitate militară se înscrie într-un context de puternice tensiuni între Moscova şi ţările occidentale după declanşarea, la sfârşitul lui februarie, a unei invazii militare ruse asupra Ucrainei.

Vezi și: Navă de război americană, gest simbolic în portul Stockholm: susținere totală pentru aderarea la NATO a Suediei și Finlandei

Marea Baltică, o zonă strategică, se află în centrul atenţiei de luna trecută, odată cu oficializarea candidaturilor Suediei şi Finlandei la NATO, organizaţie pe care Moscova o consideră ostilă intereselor sale. O astfel de decizie, blocată pentru moment de Turcia, ar face din Marea Baltică "un lac al NATO", în condiţiile în care celelalte ţări riverane, exceptând Rusia, fac deja parte din acest bloc.

Semn al creşterii interesului pentru această regiune, şeful Statului-Major american, generalul Mark Milley, s-a deplasat sâmbătă la Stockholm la bordul USS Kearsarge, un puternic port-elicopter conceput pentru a desfăşura forţe pe maluri inamice.

Suedia şi Finlanda caută garanţii de securitate înainte de aderarea oficială ce le-ar asigura un sprijin necondiţionat al aliaţilor, în virtutea Articolului V al Tratatului fondator al NATO, un proces de mai multe luni, pe care opoziţia din partea Ankarei riscă să-l prelungească.

În absenţa unor garanţii de securitate oficiale, cele două ţări au cerut o prezenţă militară americană întărită în Marea Baltică şi în nordul Europei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.