Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin 'sparge' petrecerea: Liderul de la Kremlin le-a atras atenţia 'puternicilor lumii' să nu exagereze importamţa Debarcării din Normandia

REUTERS/ Sergei Karpukhin
putin deget

Rusia a cerut miercuri "să nu fie exagerată" importanţa Debarcării Aliaţilor în Normandia, la 6 iunie 1944, a cărei a 75-a aniversare va fi marcată joi, şi "să nu fie redus" astfel rolul Uniunii Sovietice în înfrângerea lui Hitler, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

"Aportul Aliaţilor la victoria asupra celui de-Al Treilea Reich este clar. Însă, el nu trebuie exagerat şi redusă astfel însăşi semnificaţia eforturilor titanice ale Uniunii Sovietice, fără de care această victorie pur şi simplu nu ar fi existat", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Citește și: Ascensiune fulminantă a lui Rareș Bogdan! Ce va conduce – ‘Votul a fost unanim’

Aducând un omagiu "tuturor celor care au murit", Zaharova a denunţat totodată "o rescriere catastrofală a istoriei", care le oferă, în opinia ei - inclusiv în filme şi în articole de presă - SUA şi aliaţilor lor un rol predominant în înfrângerea asupra Germaniei fasciste.

Potrivit Mariei Zaharova, "Debarcarea în Normandia nu a avut o influenţă decisivă asupra sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial (...) deja determinat de victoria Armatei Roşii, în primul rând la Stalingrad, Kursk".

Citește și: S-a dat ok-ul! O tranzacție importantă a fost aprobată pe piața farmaceutică

Donald Trump, Emmanuel Macron, regina Elisabeta a II-a şi 300 de veterani au dat miercuri, la Portsmouth, în sudul Marii Britanii, startul pentru celebrarea celei de-a 75-a aniversări a Debarcării, la 6 iunie 1944. Acestea ar urma să continue joi în Franţa.

Autorităţile ruse şi preşedintele Vladimir Putin, care nu va fi prezent la comemorare, denunţă de mai mulţi ani uitarea în care, potrivit lor, au căzut în Occident sacrificiile considerabile şi cele 27 de milioane de morţi ale sovieticilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Citește și: EXCLUSIV Dezastru pentru Florin Călinescu! Afacerea i s-a prăbușit

Amintirea Marelui Război pentru Apărarea Patriei, numele dat în Rusia conflictului armat dintre URSS şi Germania fascistă, rămâne o sursă de imensă mândrie în această ţară şi constituie un pilon esenţial al patriotismului promovat de Kremlin.

Simbol al tensiunilor între ruşi şi occidentali, majoritatea europenilor au boicotat în 2015 parada militară din 9 mai din Piaţa Roşie pentru marcarea victoriei asupra Germaniei fasciste, în condiţiile în care tensiunile în problema Ucrainei se aflau într-un punct culminant.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.